Det var som vanligt ett fiffigt upplägg på Champagneprovningen. Vi skulle döma fem parvisa matcher på temat rådande trender i Champagne, nämligen nedan matcher. Vilka vann?
Först ut var druvan chardonnay, som är en stark trend i Champagne. Det finns sju godkända druvor i Champagne (chardonnay, pinot noir, pinot muenier, pinot blanc, pinot gris, petit meslier och arbanne) varav tre är dominerande (chardonnay, pinot noir, pinot meunier) och där chardonnay tar mer och mer odlingsareal. Arealen har gått upp från 27% till 30% sedan millenieskiftet. Här är två olika bdb, båda lätta, äppelfriska med citron och mineral, typiska aperitifviner. Pierre Péters har blivit haussad och tog hem den här matchen men så fantastisk var den väl inte.
Vve Fourny & Fils
Pierre Peters
Nästa trend är druvan pinot meunier. Den är den mest odlade druvan (har kortast växtsäsong) i Champagne men anses samtidigt som den enklaste. På senare tid har det bildats en mottrend bland producenter i famförallt Marnedalen att göra karaktärsfulla, komplexa, lagringsdugliga champagner.
Här står matchen mellan 100% pinot meunier och 100% pinot noir - och det blev oavgjort, båda riktigt goda.
Demière Solera 23
André Clouet
Nästa trend är ek och en match mellan oekad och ek. Traditionellt har ek använts i jäsnings- och lagringskärl men i mitten av 1900-talet kom stål revolutionen som gjorde det lättare att rengöra tankarna, kontrllera temperaturen och som inte påverkade smaken. Idag gör ekfaten comeback. Många producenter ser ekfaten som ett komplement och ett sätt at få komplexare viner. Alfred Gratien vann den här ronden.
Pol Roger, stålig, grönt äpple, citrus
Alfred Gratien, rundare, fylligare, gula äpplen, rostat bröd
Nästa trend handlar om dosage, brut mot sec. Förr i tiden var all champagne mer eller mindre söt. Pommery ska ha varit det första vinhuset att göra helt torrt vin, Pommery Nature 1875. Idag går trenden mot allt torrare viner. Den här matchen var oavgjord, båda var otroligt bra och inte så stor skillnad. Det hade varit roligare med en demi-sec istället.
Veuve Clicquot Brut
Veuve Clicquot Sec
Sista trenden är rosé. Den trenden gäller globalt och så även i Champagne. Att göra rosévin genom att blanda rött och vitt vin är endast tillåtet i Champagne. Rosé d'assemblage kallas det till skillnad från rosé de signée, där man låter de blå druvorna jäsa med en kort stund innan man pressar bort skalen. metoden anses ge lite mer rödvinskaraktär, men förekommer bara i mindre omfattning. här står matchen mellan en ren pinot noir rosé mot en rosé där chardonnay är den dominerande druvan. Rosé d'assemblage gäller för båda.
Alexandre Bonnet Rosé
Gosset Grand Rosé, otroligt nyanserad och fin, mycket god
Mycket mer rosékaraktär än champagne för båda dessa med skogshallon, smultron, blodapelsin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar