Ikväll testade vi rött vin tillsammans med olika matkombinationer. Vi gjorde precis som förra gången, nämligen:
- Lägg ingen kraft på utseendet
- Dofta inte
- Smaka på vinet och gör en uppskattning av syra, sötma, fyllighet, beska och strävhet
- Fyll i spindeldiagrammet och få fram en smakprofil
Ikväll gjorde vi smakprofil för tre olika röda viner nämligen dessa, en slank barbera, en sträv, fyllig bordeaux och en sötfruktig zinfandel.
Dessa viner testade vi mot rostbiff med tillbehören - citron, svartvinbärsgele, chilimajo och ruccola dvs, surt, fett, sött, fett och kryddstarkt.
Barbera är ett slankt vin med hög syra och så här funkade det med de olika kombos.
- Barbera + köttbit = ok
- Barbera + köttbit + citron = bra, mildrar syran i vinet
- Barbera + köttbit + sv. gele = ok, men ger mer påtaglig syra i vinet
- Barbera + köttbit + chilimajo = gott
- Barbera + köttbit + ruccola = nja, viner faller undan
Chateau Tanesse är ett fylligt vin med strävhet och så här funkade det med de olika kombos.
- Tanesse + köttbit = bra
- Tanesse + köttbit + citron = ger mer strävhet till vinet
- Tanesse + köttbit + sv. gele = ok, men strävhet markant
- Tanesse + köttbit + chilimajo = bra, ej alls så strävt
- Tanesse + köttbit + ruccola = blir väldigt pepprigt
Zinfandel är ett fylligt vin med fruktsötma och så här funkade det med de olika kombos.
- Zinfandel + köttbit = ok
- Zinfandel + köttbit + citron = nja, fadd och jolmigt
- Zinfandel + köttbit + sv. gele = bra, fruktsötman i vinet möter söta gelen
- Zinfandel + köttbit + chilimajo = bra, sötma möter chilihetta
- Zinfandel + köttbit + ruccola = ok, men väldigt pepprigt
Det var väldigt kul att ta fram smakprofil och det är det enda som gäller vid mat och vin i kombination. Vi konstaterade att de röda vinerna är mer toleranta i olika matkombinationer än vita. Alla kombinationer funkade men vissa var mindre bra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar