I kväll testade vi mat och vin i kombination. Här gällde inte längre samma upplägg som vid vinprovning det vill säga, titta på vinet, dofta, smaka.
Nu gällde istället:
- Lägg ingen kraft på utseendet
- Dofta inte
- Smaka på vinet och gör en uppskattning av syra, sötma, fyllighet, beska och strävhet
- Fyll i matrisen och få fram en smakprofil
Vi gjorde smakprofil för tre olika vita viner nämligen dessa, en slank muscadet, en ekad chardonnay och en halvtorr riesling.
Dessa viner testade vi mot färska och rökta räkor med tillbehören - citron, majo, asiatisk sås och hovmästarsås dvs, surt, fett, hett och sött.
Muscadet är ett slankt vin med hög syra och så här funkade det med de olika kombos.
- Muscadet + färsk räka m citron = bra, vinet blir inte så syrlit
- Muscadet + färsk räka m asiatisk sås = nja syra blir lite väl hög
- Muscadet + rökt räka m hovmästarsås = funkar inte, vinet försvinner helt, rökta smaken tar över
Fatad chardonnay är ett fylligt vin med hög syra och så här funkade det med de olika kombos.
- Fatad chardonnay + färsk räka m citron = funkar inte, eken kom fram väldigt tydligt
- Fatad chardonnay + färsk räka m majo = helt ok
- Fatad chardonnay + färsk räka m asiatisk = nja
- Fatad chardonnay + rökt räka m hovmästarsås = helt ok, gav mer syra till vinet (fatat funkar till kraftigare smaker)
Halvtorr riesling är ett vin med både sötma och syra och så här funkade det med de olika kombos.
- Halvtorr riesling + färsk räka m majo = för sött
- Halvtorr riesling + färsk räka m citron = för sött
- Halvtorr riesling + färsk räka m asiatisk = ok, syran kom tillbaka
- Halvtorr riesling + rökt räka m hovmästarsås = vinet försvinner tyckte jag, vissa tyckte ok
Det var väldigt kul att ta fram smakprofil och det är det enda som gäller vid mat och vin i kombination.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar