tisdag 11 juli 2017

Spanska druvor: mencia och bobal

Jag lovade att skriva lite mer om vinerna jag visade tidigare. Vi kollar på dessa två viner från Spanien och druvorna bakom:
Lalama från DO Ribeira Sacra i Galicien, är gjord av druvan mencia.


Las Canadas från DO Manchuela i Castilla-La Mancha, är gjord av druvan bobal.


Här ligger:
  1. DO Ribeira Sacra (Galicien)
  2. DO Manchuela (Castilla-la Mancha)


Den blå druvan mencia odlas främst i nordvästra Spanien, Galicien, i bland annat Bierzo, Ribeira Sacra och Rias Baixas (jorden här är rik på skiffer, som ger en stenig mineralitet till vinerna). Mencia härstammar troligen från Bierzo. Druvklasen och druvorna är medelstora, druvorna ellipsformade, skalet tjockt, druvjuicen ofärgad och smaken neutral. Druvan genererar fruktiga viner med mycket färg och hög syra. Den är sötaktig och aromatisk, med relativt hög alkoholhalt och växer bäst i områden med atlantklimat. De röda vinerna är oftast lagringsviner som mår bra av ett par år på ekfat. Rosévinerna blir aromatiska, fruktiga, livliga och milda med bra syra. Karaktären på vinerna kan gå från fyllig, mullig och fullmatad med mörka bär, blyerts och örter till sval, sprittande frisk, rödbärdig och slank. Tidigare trodde man att mencia var identisk med cabernet franc men nu har det visat sig att det inte är så. Vinerna har smak av körsbär, blåbär, örter, peppar, chark/läder (animala toner), mörk choklad, lakrits, blommor, citrus och mineral, ofta strama tanniner och tydlig friskhet.

Den blå druvan bobal har sitt ursprung i regionen Castilla-La Mancha, i Valencia, i centrala Spanien. I regionen Manchuela har den fått ett lyft under senare år. Ursprungligen användes bobal som en bulkdruva då den är tålig mot sjukdomar och tuffa väderväxlingar, framför allt torka. Den ger bra avkastning, rejält med mörkblå färg och aromer av peppar, viol och lakrits, bra syra och tanniner, som är tydliga men inte extrema.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar