tisdag 4 juli 2017
Cava & tapas
Cava är Spaniens svar på champagne och är världens mest exporterade bubbel. Cava tillverkas precis som i champagne enligt den traditionellametoden med en andra jäsning på flaska. Man producerar helt enkelt ett stilla vitt vin (ju bättre stilla vin desto bättre bubbel) som man sedan buteljerar och där tillsätter socker och jäst för en andra jäsning på flaska. Cava behöver däremot inte komma från en specifik region (som i Champagne), utan kan komma från hela Spanien, men trots det så sker 95% av all cavaproduktion i Katalonien i Penedésdistriktet utanför Barcelona i och omkring byn San Sadurní de Noya.
Vinet ska vara gjort på någon/några av de tillåtna druvsorterna macabeo (grön), xarel-lo (grön), parellada (grön), chardonnay, malvoisie (=malvasia, grön), trepat (blå), grenache, monastrell (=mourverdre, blå) och pinot noir. Förut gjordes cava nästan uteslutande på de inhemska druvorna macabeo (viura), xarel-lo, parellada. Druvorna måste också komma från ett definierat ursprungsområde, ett så kallat DO-område.
Igår kväll var det lite reunion med gamla arbetskamrater på STHLM Tapas bar på Torsgatan. Jag tog ett litet glas Cava, andra drack Sangria eller vittvin och såklart åt vi tapas. Maten var sådär, lite fet och slafsig men den immigt kylda cavan L'Hereu de Raventos, Penedés Eco slank ned utan problem. En ren, torr och klassisk cava med citrus-äppelmustiga, brödiga och jordiga toner, tydlig mineral och aningen gummi? – som många gånger är typiskt för just Cava. Innehåll: 40 % macabeo, 35 % xarel-lo och 25 % parellada. Har lagrats i minst 15 månader på sin jästfällning.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar