I helgen har jag näst intill omvandlat mitt kök till ett laboratorium. Jag har nämligen syrat grönsaker! Det har varit bunkar och glasburkar och vågar överallt. Det är bara ett par laboratorieglasögon som saknas, inte för att de kanske behövs, men mer för rätta känslan. Ska fråga syrran om hon kan fixa ett par. Det skulle ge full pott!
Jag började i alla fall med att köpa ekologiska grönsaker på Bondens marknad vid Tessinparken i lördags. Det blev supergoda små gurkor och vaxbönor.
Jag passade också på att handla billig vitkål på ICA. Det sägs att det är lättare att fermentera ekologiska grönsaker. Det är nämligen mjölksyrebakterier på skalet som omvandlas till mjölksyra. Jag kan tycka att Bondens marknad är lite väl dyr. De skulle gott kunna gå ned lite i pris för att få fler kunder och för att sälja mer.
Jag rengjorde grönsakerna, men inte för väl eftersom man vill ha kvar mjölksyrebakterierna på skalet. Jag plockade även in svartvinbärsblad från trädgården eftersom bladen gör att grönsakerna behåller sin krispighet under syrningen. De doftar även så gott.
Jag steriliserade glasburkar i ugnen. Minst 10 minuter i minst 110 grader.
Maldon salt är bara äkta vara. Det funkar inte att fermentera med salt som innehåller jod.
Jag lade över gurkorna i en mindre glasburk och senare gjorde jag även en ny med surkål. Nu återstår bara att se hur de tar sig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar