söndag 5 maj 2019

Från "cheesy to chic"

Jag minns i mitten av 1990-talet då jag och min dåvarande pojkvän skulle ordna en vårbuffé i slutet av maj. Vi blev tipsade om att bjuda på rosévin, som passar till just sallader och lättare mat. Vi gjorde slag i saken och bjöd på rosé, men blev bemötta av hånskratt och förlöjligande kommentarer. DÅ ansågs rosévin både tantigt och otrendigt.

Sedan mitten av 2000-talet är rosé en uppåtgående trend och har alltmer etablerats som ett substitut för champagne för en lite lyxigare känsla. Så vad hände egentligen när rosé gick från "cheesy to chic"? Det är svårt att exakt säga hur en trend etableras men det var tydligen i USA som det tog fart. Det var runt stränderna i Hamptons, Nuntucket och Miami som många började dricka rosé, efter att tidigare ha druckit det på Rivieran och Provence. Samtidigt höjdes ambitionen bland producenterna i Provence att tillverka bättre roséviner. Intressena gick hand i hand och kanske var det ett vin som gav trenden en extra skjuts, nämligen det som en del anser vara världens bästa rosé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar