torsdag 31 maj 2018

Skorna


Nu såg jag till att gå förbi minnesmonumentet Skorna, som ligger på kajen vid Donau i närheten av Parlamentet. Skorna är till minne av alla de judar som sköts till döds vid Donau i slutskedet av andra världskriget. Innan de avrättades tog de av sig skorna. Skorna är gjutna i brons och här finns damskor, barnskor och herrskor i alla storlekar.


onsdag 30 maj 2018

Budapests broar


Floden Donau delar Budapest i två halvor - Buda och Pest och är det något som utmärker staden är det dess broar. De går inte att undvika. Ovan den moderna Rakoczibron invigd på 2000-talet.


Den gröna Frihetsbron, invigd 1896. Min favorit. I bakgrunden skymtar man hotell Gellert. Den gången jag bodde där så trampade jag över Frihetsbron många gånger.


Elisabetbron, den tidigare bron sprängdes under andra världskriget. Den här invigdes 1964 och är enbart för biltrafik.


Kedjebron, den äldsta bron som invigdes 1849. På Budasidan ansluter den till slottetsområdet. Bron flankeras av lejon och består av två triumfbågar med kedjor.

tisdag 29 maj 2018

Café Gerbeaud


Något annat som Ungern är bra på är kafékultur. Café Gerbeaud är ett av stans bästa caféer. Det  ligger centralt vid Vörösmarty tér. Här äter man sedan 1858 bakverk i salonger från samma tid. Sommartid har de även en stor uteservering vid torget. Lyxrestaurangen Onyx ligger vägg i vägg och de hör samman.

Förut har Café Gerbeaud haft en glassvagn ståendes i hörnet vid uteserveringen mot torget, men nu var den inte där. Gerbeauds chokladglass är bland den bästa jag har smakat, djup, fyllig smak av mörk choklad och med små bitar i.



De serverar också finare mat och och viner från Ungern, som gåsleverpáté med Kreinbacher classic brut.

måndag 28 maj 2018

Budapest by night


Budapest är nästan ännu vackrare kvällstid när alla broar är upplysta och Donau som glittrar i mörkret. I kväll åt vi traditionell ungersk mat. Jag testade fisksoppa, paprikakyckling, korvar, inlagd paprika, köttröra på rostat bröd samt en väldigt god dessert. Vi drack vitt vin av kanske inte den bästa kvalitén, men vi blandade upp med sodavatten. Det är tydligen också väldigt populärt i Ungern. Efteråt tog jag en lång promenad genom stan tillbaka till hotellet. Det var alldeles ljummet ute.




söndag 27 maj 2018

Széchenyi thermal bad


Hej från ett soligt och varmt Budapest. Idag tog jag den gamla tunnelbanelinjen, nummer 1, från Vörösmarty tér ut till Széchenyi furdö och det kända thermalbadet Széchenyi. Det ligger vackert beläget i parken bakom Hjältarnas torg. Det är lite slitet men allt det gamla är väl bevarat.




Jag valde ett enkelt skåp i stället för kabin. Den här gången hade jag inte glömt badmössan, flipflops, handduk och badkappa. Det finns en stor simbassäng med svalt vatten där jag avverkade längder och sedan en massa mindre bassänger med tempererat vatten, med olika salter, bubblor, strålar (som massage) mm. Jag testade alla bassänger och det var riktigt, riktigt härligt. Jag gillar bassängerna med riktigt hett vatten. Det ska brännas lite. Ungern kan det här med varma bad.

lördag 26 maj 2018

Viner från Ungern


Vad görs det för viner i Ungern? Vi tittar lite närmare på Ungerns vinområden och vilka viner som produceras där.
  1. Sopron, här på gränsen till Österrike görs främst röda viner av druvorna kekfrankos(=blaufränkisch=lemberger), merlot, cabernet sauvignon och pinot noir. Det är här Peter Wetzer håller till.
  2. Pannonhalma
  3. Somló, här görs främst vita viner av hárslevelü, olaszrizling, juhfark och traminer. Det är vinet Kreinbacher, som ligger i mitt kylskåp.
  4. Zala
  5. Balatonboglár
  6. Badacsony, av vinområdena runt Balatonsjön räknas Badacsony som det främsta. Här görs vita viner av hög kvalité av den gröna druvan kéknyelü.
  7. Balatonfured-Csopak
  8. Ászár-Neszmély
  9. Mór
  10. Etyek-Buda
  11. Pécs
  12. Villány
  13. Szekszárd
  14. Hajós-Baja
  15. Kunzág
  16. Csongrád
  17. Egér
  18. Mátra
  19. Bukk
  20. Tokaj
Nu äker jag mot Budapest. Vi hörs därifrån!

fredag 25 maj 2018

Fransk cider



Vad kan väl vara mer läskande än väl kyld fransk cider? Båda ovan har lite restsötma. Ecusson har 2% alkohol. Vill man ha helt alkoholfritt så ska det stå utskrivet, för SB räknar upp till 0.5% som alkoholfritt.

2012 Jus de Pommes Artisanal Pétillant, 39:- söt, frisk, lätt pärlande, härligt frisk grönäpplig mogen smak 96g/l
Ecusson Cidre Doux, mindre söt trots doux och mer fyllig än den ovan, mer bokna äpplen och inslag av aprikos och apelsin, 55g/l.

Jag tycker ofta att cider är för sött, även torr fransk cider har en restsötma på 20-30g/l och jämför det med ett vitt vin där restsötman ligger på kanske 1-2 max 3g/l. På SB kommer all söt cider från Sverige och där ligger restsötman på 50-100g/l.

torsdag 24 maj 2018

Händelser vid UD



Jag cyklar till och från jobbet varje dag. När jag passerade Gustav Adolfs torg i morse, så kom poliser och sedan en kortege av plymförsedda ryttare och två fint inglasade vagnar. Ekipagen stannade utanför UDs entré. Just som jag också stannar till, kommer mitt gamla ex och en annan man ut från UD, ser sig lite roat omkring och rör sig sedan bort mot Fredsgatan. Samtidigt tar trumpetaren ton till en fanfar och ut kommer en utländsk diplomat med sitt entourage och tar plats i vagnarna och just som vagnarna sätts i rullning så kommer utrikesministern ut med sitt entourage av säpo-vakter och viker av ner mot Strömgatan. Det hela är över på bara någon minut. Väldigt märkligt alltihop.

Vinlandet Ungern


I helgen reser jag till Budapest. Det ska bli så kul att komma tillbaka. Jag tror att jag var där senast hösten 2015 och det känns inte alls länge sedan.

Ungern är ett fantastiskt vinland med en lång tradition av vinmakning. De har genom historien mött en massa motgångar som har påverkat produktion, som invasioner av mongoler och turkar, vinlus, världskrig, kommuniststyre. Under kommunisttiden var produktionen mest inriktad mot kvantitet men efter östblockets sönderfall har både kapital och kunskap lyft vinnäringen och idag tillverkas vin av mycket hög kvalité. De värnar också om sina inhemska druvor som bland annat Juhfark, Kadarka, Kekfrankos, Furmint och Harslevelu.

Ungern har en mängd mindre vinområden. Vi kollar kartan och se upp, för numreringen blev lite konstig.
  1. Sopron
  2. Pannonhalma
  3. Somló
  4. Zala
  5. Balatonboglár
  6. Badacsony
  7. Balatonfured-Csopak
  8. Ászár-Neszmély
  9. Mór
  10. Etyek-Buda
  11. Pécs
  12. Villány
  13. Szekszárd
  14. Hajós-Baja
  15. Kunzág
  16. Csongrád
  17. Egér
  18. Mátra
  19. Bukk
  20. Tokaj
Jag borde nog rita in floden Donau, som delar landet mitt itu, staden Budapest och Balatonsjön. Återkommer!

Kekfrankosvinet från Peter Wetzer åkte in i garderoben, men jag har ett annat vin i kylen som jag tänkte ladda upp med. Jag visar i kväll.

onsdag 23 maj 2018

Törnrosa



Ikväll var jag tillbaka på Operan (igen!) och såg balettsagan Törnrosa. HELT underbar, musik, koreografi, kostym, ljussättning, scenografi, ja allt! Carabosse, den onda fen, svävade över scen i sin svarta slängkappa till musiken av Tjajkovskij.

Alla sidodörrar, som vanligtvis är stängda, stod på vid gavel i värmen för att släppa in luft. Fin vy mot strömparterren och slottet.

Tre röda smakprofiler

Här kommer en sammanfattning av de tre röda vinerna vi testade med mat igår, tre röda viner med olika smakprofil.


2011 Barbera del Monferrato, Livio Pavese, barbera, 74960, 109:-, kryddigt och mustigt


2015 Château Tanesse, mest merlot, 3157, 102:-, stramt och nyanserat


2015 Cline, zinfandel, 22283, 99:-, fruktigt och smakrikt

tisdag 22 maj 2018

Mat & vin i kombination 2


Ikväll testade vi rött vin tillsammans med olika matkombinationer. Vi gjorde precis som förra gången, nämligen:
  • Lägg ingen kraft på utseendet
  • Dofta inte
  • Smaka på vinet och gör en uppskattning av syra, sötma, fyllighet, beska och strävhet
  • Fyll i spindeldiagrammet och få fram en smakprofil


Ikväll gjorde vi smakprofil för tre olika röda viner nämligen dessa, en slank barbera, en sträv, fyllig bordeaux och en sötfruktig zinfandel.




Dessa viner testade vi mot rostbiff med tillbehören - citron, svartvinbärsgele, chilimajo och ruccola dvs, surt, fett, sött, fett och kryddstarkt.

Barbera är ett slankt vin med hög syra och så här funkade det med de olika kombos.

  • Barbera + köttbit = ok
  • Barbera + köttbit + citron = bra, mildrar syran i vinet
  • Barbera + köttbit + sv. gele = ok, men ger mer påtaglig syra i vinet
  • Barbera + köttbit + chilimajo = gott
  • Barbera + köttbit + ruccola = nja, viner faller undan

Chateau Tanesse är ett fylligt vin med strävhet och så här funkade det med de olika kombos.

  • Tanesse + köttbit = bra
  • Tanesse + köttbit + citron = ger mer strävhet till vinet
  • Tanesse + köttbit + sv. gele = ok, men strävhet markant
  • Tanesse + köttbit + chilimajo = bra, ej alls så strävt
  • Tanesse + köttbit + ruccola = blir väldigt pepprigt

Zinfandel är ett fylligt vin med fruktsötma och så här funkade det med de olika kombos.

  • Zinfandel + köttbit = ok
  • Zinfandel + köttbit + citron = nja, fadd och jolmigt
  • Zinfandel + köttbit + sv. gele = bra, fruktsötman i vinet möter söta gelen
  • Zinfandel + köttbit + chilimajo = bra, sötma möter chilihetta
  • Zinfandel + köttbit + ruccola = ok, men väldigt pepprigt

Det var väldigt kul att ta fram smakprofil och det är det enda som gäller vid mat och vin i kombination. Vi konstaterade att de röda vinerna är mer toleranta i olika matkombinationer än vita. Alla kombinationer funkade men vissa var mindre bra.

Balkongen



I helgen satte jag ut växter på balkongen. Frostnätterna borde vara över nu, eller hur? Jag planterade sticklingar av min hängpelargon, som jag hoppas tar sig fint nu. Jag satte också ut muscatplantan, som jag vinterförvarat under köksbordet. Jag beskar den kraftigt i våras och nu har den skjutit nya skott. Jag hoppas att den utvecklar ett bättre lövverk i år.

söndag 20 maj 2018

Modern Art + stan


Jag var nere en sväng på stan för lite måste-ärenden, som att köpa solskyddsfaktor till ansiktet och så tog jag en sväng in på Bukowskis Moderna visning.

Jag börjar gilla Carl Kylberg och Ragnar Sandberg mer och mer.



Rune Jansson verkar vara i ropet. En ganska atypisk målning, avskalade skärgårdsmotiv är hans grej. Allt är bara så överprisat.

Pingstafton hos syrran




I går var jag på landet hos min syster uppåt Östhammar till. Det var strålande sol och helt sagolikt vackert med allt som stod i blom. Nu är nog Sverige som vackrast. Vi ville bara vara ute.



Fint med solur och egen sparris i trädgården.


Vi fikade ute under äppelträden, sedan gick jag en kort husesyn. Det har blivit så fint.




Kul att min gamla kohud hittade en ny plats i arbetsrummet. Jag var på väg till Myrorna med den när syrran frågade om hon kunde ta den. Såklart, bra när saker kan få nytt liv någon annanstans.







Vi tog en kort promenad och besökte lammen i hagen. Allt blommar samtidigt i år, vitsippor, syrén, hägg, äppelträd, gran, liljekonvalj.






Två småttingar på rangliga ben, bara fem dagar gamla, skulle öronmärkas. Vilka sötnosar!


Väl tillbaka så tände vi grillen. Pappa hade hissat flaggan. Bra gjort!


Jag åt grilad lammentrecote och drack Marques de Murrieta, ett klassiskt Riojavin med den typiska dillsmaken och inte supersträvt. Perfekt till lamm.





Gott med mycket grönsaker också.


Har ni sett grillbilarna? Vi "carbequeade" och det blev väldigt gott med en skorpa och en nästan rinnig insida. En grillpinne räckte gott för det blev väldigt sött.



Vilken sommardag i hänryckningens tid. Vi var nog ganska hänryckta allihopa av vädret, men tydligen har pingsten som hänryckningens tid ingenting med vädret att göra utan med den kristna högtiden pingsten och den heliga anden, och här talas det även om en dikt av Esaias Tegner.