- Genève
- Vaud
- Valais
- Ticino
- Neuchâtel
- Graubünden
- Basel
- Aargau
- Schaffhausen
- Zürich
- Thurgau
- Sankt Gallen
Schweiz har ingen stor vinproduktion. Den totala vinodlande arealen är idag ca 15 000 ha, vilket ungefär motsvarar vindistriktet Sonomas (intill Napa Valley i AVA North Coast i Kalifornien) totala produktion. I mitten av 1800-talet var Schweiz vinproduktion runt 40 000 ha men bland annat vinlusen och konkurrens gjorde att produktionen minskade.
I Schweiz finns en mängd inhemska druvor (som petite arvine), men den huvudsakliga vinproduktionen kommer från internationella druvor som pinot noir, chasselas, gamay och merlot. 58% av produktionen är rött vin och 42% vitt.
Samtliga viner som produceras i Schweiz är typiska kallklimatviner med generellt låg alkohol, hög syra, fruktighet i fokus och tydlig mineralitet. Vinerna är mycket matvänliga.
Eftersom Schweiz inte är med i EU har landet länge varit utan vinklassificeringssystem, men har sedan 1990-talet sina egna vinlagar som liknar franska AOC systemet. Kantonerna ansvarar och beslutar själva om lagarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar