onsdag 8 januari 2020

Vinlandet Schweiz

  1. Genève
  2. Vaud
  3. Valais
  4. Ticino
  5. Neuchâtel
  6. Graubünden
  7. Basel
  8. Aargau
  9. Schaffhausen
  10. Zürich
  11. Thurgau
  12. Sankt Gallen
De schweiziska vinregionerna sammanfaller med kantonerna i Schweiz. Samtliga 26 kantoner odlar vin och kartan ovan visar de främsta vinodlande kantonerna. De största är: Valais 33%, Vaud 25% och Genève 10%, alla fransktalande. Kantonerna i tysktalande (nordöstra) Schweiz står för 19% av produktionen. Den italiensktalande kantonen Ticino står för 7% av produktionen.

Schweiz har ingen stor vinproduktion. Den totala vinodlande arealen är idag ca 15 000 ha, vilket ungefär motsvarar vindistriktet Sonomas (intill Napa Valley i AVA North Coast i Kalifornien) totala produktion. I mitten av 1800-talet var Schweiz vinproduktion runt 40 000 ha men bland annat vinlusen och konkurrens gjorde att produktionen minskade.

I Schweiz finns en mängd inhemska druvor (som petite arvine), men den huvudsakliga vinproduktionen kommer från internationella druvor som pinot noir, chasselas, gamay och merlot. 58% av produktionen är rött vin och 42% vitt.

Samtliga viner som produceras i Schweiz är typiska kallklimatviner med generellt låg alkohol, hög syra, fruktighet i fokus och tydlig mineralitet. Vinerna är mycket matvänliga.

Eftersom Schweiz inte är med i EU har landet länge varit utan vinklassificeringssystem, men har sedan 1990-talet sina egna vinlagar som liknar franska AOC systemet. Kantonerna ansvarar och beslutar själva om lagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar