torsdag 2 januari 2020

Ostarna


I Schweiz är ost en central del av livet. Nationalrätterna raclette och fondue finns på i stort sett alla menyer.

Raclette är dels själva maträtten men också namnet på osten. Det är en ost med väldigt karaktäristisk doft och smak, en stinkost som det lätt kan bli lite för mycket av. Jag åt en raclettehamburgare, där man på raclettevis fick smältost nedskrapad på hamburgaren, men det blev faktiskt lite too much.

Till ostfondue använder man gruyere och emmentaler.

Appenzeller är också en vanlig hårdost med kittyta, som man äter till bröd.



Många ostar som tomme, mont d'or och gruyere tillverkas både i Frankrike och Schweiz och jag tror att det har tvistats om ursprungsbeteckningarna. Jag tror att Schweiz har rätt till ursprungsbeteckningen för gruyere och Frankrike till mont d'or, så Vacherin Mont d'Or heter den i Schweiz.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar