söndag 5 januari 2020

Schweiziska viner



Schweiz är inget stort vinland. Produktionen är liten och produktionskostnaderna är rätt höga (små vingårdar på branta odlingslägen och dyr arbetskraft), så vinerna blir dyra och exporten är liten. Schweizarna dricker däremot gärna sitt eget vin. De två dominerande vintyperna är dels ett vitt vin Fendant av druvan chasselas (fendant i Valais), dels en röd blend kallad Dôle och gjord av druvorna pinot noir och gamay.

Dôle är som sagt ett vin gjort på en blend av pinot noir och gamay. Jag tror 50/50, men det kanske kan variera. Det här vinet var ljust i färgen, rött, och transparent (så till utseendet mer likt pinot) med smak av röda och blåa bär (men ingen jordgubb), fat och kryddor. Alkoholen på 13.5% märks inte.

Fendant är ett torrt, friskt, lätt, lite fizzigt vitt vin med doft/smak av päron, melon, mineral, örter och lakrits i eftersmaken. Inget komplext vin, men välgjort, kanske mer likt en bra vinho verde än muscadet. Det var inte så tunn munkänsla som en muscadet.

Jag blev riktigt förtjust i båda dessa viner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar