Det är alltid roligt att testa nya druvor och vid resor är det såklart roligast att utforska de lokala druvorna och vinerna. Det är druvor som har formats av växtplatsen under många, många år. På Cypern klarar sig t ex de inhemska druvorna utan bevattning, vilket däremot de internationella druvorna kräver. Det är därför både svårare och kostsammare att odla riesling och cabernet sauvignon här.
Den dominerande berggrunden på Cypern är dels kalksten och dels vulkanisk i bergen. På slättlandet är jorden på sina håll alldeles röd av järnoxid. De tre stora lokala druvorna är:
Mavro, är en uråldrig druva och den mest odlade på Cypern (70%?). Mavro är en mörkblå druva (mavro=svart på grekiska) och gör ett slätstruket intryck som varietal vin med svag färg och arom. Odlas främst för dessert vinet Commandaria.
Xynisteri, den mest odlade gröna druvan på Cypern. Kan stå på egna ben och ger torra/halvtorra/söta, lite gula viner med citrusaromer.
Maratheftico, är en uråldring blå druva. Den odlas rätt sparsamt och då i framförallt i regionen Pitsilia. (druvsort som är ganska krävande eftersom den inte är en hermafrodit, utan kräver samplantering för att befruktas)
Det var dessa två viner jag tog hem från Cypern, ett vitt halvtorrt av xynisteri och rosén av maratheftico. Båda var mycket goda!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar