måndag 8 juli 2019

Boxvin


I förra veckan hade vi AW på jobbet. Jag stannade kvar en stund och drack boxvin och åt snacks. Jag dricker sällan boxvin, men nu testade jag ett glas av boxen 2018 Les Fumées Blanches, sauvignon blanc av den välkände vinproducenten François Lurton.

Jag tyckte att det var helt okej. Det kändes inte orent. Billigare viner innehåller i regel inte mera sulfit, men med ett undantag, boxvinerna är oftast mer svavlade än de som tappats på flaska, eftersom boxen inte håller lika tätt som en flaska. Vinet i box oxideras därför lättare och innehåller således mer sulfiter. Jag har försökt hitta mängden sulfiter i den här boxen men inte lyckats. Den exakta mängden är inget producenter behöver skriva ut. EUs gränsvärde för sulfiter i vin är 160 mg/l och tack och lov så ligger även boxvinerna långt under gränsvärdet.

Det här vinet är klassificerat som Vin de France, den lägsta klassificeringen. Druvorna kan komma var som helst i Frankrike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar