söndag 31 december 2017

Nyårslunch



Bäst att ladda med ordentlig lunch om kvällen blir lång. Knastertorr chenin blanc frän Loire, Clos de Saint Yves, Savennières, kloakdoft, ostronskal och ja, faktiskt champinjon. Syran var inte lika påtaglig som i somras. Här med torsk, vitvinsås och pressad potatis. Gott Nytt År! Skål!

lördag 30 december 2017

Nyår och champagne - mina favoriter

Nyår närmar sig, så här är min sammanställning över de champagner som jag har testat och gillat bäst under året.

Champagne finns i en mängd stilar, allt i från lätt och friskaste friskt som aperitif, till fylligare matvin, till sött dessertvin. Champagne funkar perfekt som en genomgående dryck till en middag och alltså även till kött.

Vi börjar med de lätta, friska som passar bäst som aperitif, sedan fylligare och till slut det söta.

  • Vve Fourny & Fils, BdB, en väldigt lätt och frisk champagne med sprittande syra och gröna äpplen, citron, mineral och ljust bröd.


  • Nicolas Feuillatte Millésimé 2008, BdB, en något fylligare årgångschampagne men fortfarande lätt och frisk, med röda äpplen, citrus, mineral, nougat från pangåret 2008.



  • Beaumont des Crayères, lite fylligare (passar också till fågel) med röda äpplen, rostat bröd, nougat, nötter, apelsin. Otroligt bra för 219:-.


  • Alfred Gratien Millésimé 2004, ytterligare lite fylligare årgångschampange (passar också till fläsk), bra syra, gula åpplen, rostat bröd, nötter, vit choklad, grapefrukt, krämig mousse.


  • Roland Champion 2011, BdB, fyllig årgångs/odlarchampagne (special club) med mognadstoner, bokna äpplen, brioche, smörkola, champinjoner.


  • Pol Roger Demi Sec 34g/l, frisk men med sötma, perfekt balans och så god med aprikos, honung, bivax, till inte alltför söt dessert.

torsdag 28 december 2017

Deppigt värre...

Usch vilket trist väder. Idag blev det inte ljust överhuvudtaget och vid lunch kom ett fint duggregn som höll i sig till kvällen.

Jag gjorde kyckling i ugn med provencalska kryddor och till det en Beaujolais Moulin-à-Vent, Châtaeu des Jacques. Det finns inte längre på SB, men mjukt, kryddigt, örtigt, björnbär, blåbär, laktits. Lätt att dricka och perfekt till kyckling.

här skrev jag om det när jag köpte det i maj. Läs också mer om de tio Beaujolais Crus.

onsdag 27 december 2017

Annandan


Juldagen blev en dag för återhämtning. Jag kollade fem timmars versionen av Fanny & Alexander. Jag hade glömt hur bra den är och vilka skådespelare sen. Jarl Kulle, Mona Malm och Gunn Vållgren - alla är så bra!

Idag var det julbjudning igen med sill och nubbe och så hade jag bespetsat mig på ett gott rödvin till huvudrätten men det blev öl. Lite snopet. Till dessert blev det i alla fall PX med vaniljglass och hasselnötter.

tisdag 26 december 2017

De godaste klapparna

Vi konstaterade ganska snabbt på julafton att det var två typer av paket som dominerade, dels hårda, platta, rektangulära (=böcker), dels hårda cylinderformade (=flaskor).


Mamma och Pappa fick en flaska väldigt söt sherry, PX 1987 Gran Reserva, perfekt till juldesserter, viskös med smak av dadlar, torkad frukt, pomerans och kryddnejlika. Så god till gammeldags vaniljglass och hackade rostade hasselnötter.



Min svägerska fick en Bourgogne dublett, dvs en röd och en vit Bourgogne. En helt ok pinot noir från Haut Côtes de Nuits, Les Dames de Vergy. Bärig, kryddig och perfekt till överblivna julskinkan eller till kyckling i ugn eller till mer smakrik fisk. Sedan en bättre vit, en Rully premier Cru, Les Grésigny, fatad, fyllig med bivax, nötter, citron, mineral, till smakrik fisk eller ljust kött. Rully är en AC inom vinregionen Mâconnais i Bourgogne. Minns ni ;vit Bougogne på Näringslivets hus i höstas?

måndag 25 december 2017

Julafton



Sill, sång, nubbe! Min bästa julmat är just sillen, laxen, strömmingen, ålen och så en nubbe till det. Hos min bror är det alltid rysk vodka, klassiker som Stolichnaya och Russian Standard. Senare blev det brasa, klappar och dessertbord. Jag åt mest klassisk Christmas cake och drack portvin till, men jag glömde såklart att ta bilder. Det fanns både tawny och ruby.

söndag 24 december 2017

God Jul


God Jul! Nu sitter jag i soffan med en varm kopp te och en skinksmörgås efter en härlig promenad på Skansen i det bleka vinterljuset. De har gratis inträde på Julafton så idag kan man med fördel promenera där framför vanliga Djurgården. Skansen är verkligen så fint ordnat. Vilken flash back när jag såg barnfamiljerna sitta vid brasan på Bollnästorget med termos och medhavd matsäck.

Rim och paket är klara, så snart ska jag svida om och åka så att jullunchen kan börja.



fredag 22 december 2017

Bubbel i baren + teater


Äntligen jullov! Vilken bra start på ledigheten. Jag träffade en kompis i baren på Riche för att dricka bubbel och prata ikapp. Jag var så sugen på lite sötsliskig prosecco. De hade bara cava, men den var faktiskt väldigt, väldigt bra, så champagnelik med fina små bubblor och brödiga toner. Vi satt i stora baren men annars är lilla baren en favorit, som en egen drömvärld.


Sedan hade jag fått två gratisbiljetter till pjäsen Uppenbarelsen på Dramatens lilla scen, så vi slank dit någon minut i sju. Pjäsen var lite svår men Shanti Roney var bra. Gillar verkligen lilla scenen för att man kommer så nära skådisarna. Teater när det är som bäst!

I morgon blir det sista rejset med klappar och mat!

onsdag 20 december 2017

Julaktiviteter

Idag var det minijulbord och glögg. Jag testade Vinfabrikens äppelglögg, som var på tok för söt, då gillar jag bättre varm äppelmust. Vörtbröd med skinka och senap är däremot alltid gott.



Sedan bar det av hit, för att se julbalett, men i år var det inte julbaletternas julbalett Nötknäpparen utan Alice i Underlandet. Fin scenografi och kostym men inte lika bra som Petter & Lottas Nötknäpparen. Det var ett maffigt nummer i akt två, men annars sådär.




tisdag 19 december 2017

Vin i konsten 7: Stilleben med vinglas och apelsin av Eva Bagge


Eva Bagge, 1871-1964, var en svensk konstnär. Hon höll sig till realistiskt måleri och blev aldrig modernist som många av hennes samtida. Hon fick sitt genombrott sent i livet, vid 70-års ålder, genom Gösta Stenmans galleri, 1941. Hon var medlem av Nya idun.

Vin och apelsin är ingen klockren kombo, så vad kan det vara i glaset? Jag gissar ändå på ett klassiskt glas portvin så här vid jul, varför inte den här?
Appråpå konst och modernister och kvinnor så tänker jag gå och se utställningen "Den moderna kvinnan" på Millesgården. Jag tar till mig uppmaningen - gå och se!.

måndag 18 december 2017

Grönkålschips



Alla har väl gjort grönkålschips, om inte testa bums! Riv grönkål i bitar (ta bort stammen) och lägg på plåt. Häll över lite rapsolja och knåda in i bladen. Strö på salt. Sätt in i mitten av ugnen, 150 grader, ca 15 min. Passa noga så att de inte bränns. De blir tunna, frasigt krispiga och salta! Ät dem till bubbel.

söndag 17 december 2017

Julgran!


Det blev en gran igår och nu står den klädd (nja ängeln i toppen saknas) och klar och doftar så juligt. Jag känner mig laddad inför veckans slutspurt.

Mustprovning


Kolla här vilken härlig line up! Jag utlovade ju en mustprovning. Frågan är om Zeunerts kan bli brädad. Det är alltid kul att kunna ändra sig, så det här ser jag fram emot. Det blir en halvblind provning dvs jag visar flaskorna men inte i vilken ordning de kommer. Rapport kommer i veckan!

lördag 16 december 2017

Beethovens 6:a



När det kommer till klassisk musik så är Beethovens sexa, pastoralsymfonin, en av mina absoluta favoriter. Symfonin har fem satser som är inspirerade av naturen och den avslutande femte satsen är smittande glad. Visst är det härligt att musikerna fortfarande spelar i frack och långklänning.

I pausen drack jag cava, codorniu, med tydliga gummitoner, ändå rätt god.

fredag 15 december 2017

Vinlunch hos Maria



Härlig fransk vinlunch idag med Maria. En lättdrucken pinot noir från svala Sonoma Hills. Kryddig med jordgubbar körsbär, choklad, lakrits.

torsdag 14 december 2017

Australien hos Andrea


I kväll var det vinprovning hos Andrea med....ta ... da... Austaralien som tema! Så kul och så gott! Bara goda grejer, nämligen dessa:
  • en semillon med honung, persika, aprikos, inte jättehög syra och lite viskositet, bra längd, gissade på riesling pga honung, 99:-
  •  en semillon - sauvignon blanc blend, aromatisk, tydliga krusbär, god, lite återhållen!


  • en ekad chardonnay från Tasmanien, uppfattade först lite unken doft av tång, havstoner, så himla god. Tog hela slatten med mig hem! Havstonerna var ek, frukt i form av nektarin, nötter.


  • logan verkar vara en bra producent, här en riktigt god och lättdrucken tempranillo, lakrits, örter, vanilj, körsbär, blåbär, björnbär, pomerans. Logan drack vi hós Emma - den rosa pinot gris! Nästan min favorit!

  • en svalodlad shiraz, ganska lik en rhône syrah med vitpeppar, chark, plommon, björnbär, ganska ljus i färgen och ganska sträv, fin längd. Cool climate från Mudgee nära Hunter Valley, 195:-.
  • fullmatad Barossa shiraz med ek, plommon, smörkola, choklad, 190:-

onsdag 13 december 2017

Varm äppelmust


Ett bra alternativ till glögg eller annan alkoholhaltig dryck så här års är att värma äppelmust. Smaken blir mycket fylligare och sötare än kall. Det är överaskande stor skillnad i smaken. Testa!

Brämhults har god äppel juice, men jag har letat och den har varit svår att få tag på. Saltå kvarn eller Värmdö musteri är annars ett alternativ och så finns det strörre boxar om man är många. Bild kommer i morgon. Det är så mörkt om kvällarna nu.

I kväll blir det vinprovning hos Andrea.

måndag 11 december 2017

Gamla och Nya världen


I vinsammanhang talar man ofta om Gamla och Nya världen. Till Gamla världen räknas de europeiska länderna där vinproduktion har förekommit sedan mycket lång tid tillbaka. Gamla världens viner karaktäriseras ofta som jordnära, mineraliska, eleganta och med mycket struktur. De kan ha låg alkoholhalt och har ofta bra syra och bra tannin.

Till Nya världen räknas de länder som koloniserades av europa och där vinproduktionen kom igång med koloniseringen. Nya världens viner är fylligare och fruktigare. De är ofta runda, rika, mogna, fetare och fruktigare. De kan ha högre alkoholhalt, upp till 16 procent och har ofta lägre syra. I Nya Världen handlar det mer om druvorna och inte lika mycket om jord eller mineral.

Mikael Mölstad skrev en läsvärd krönika i helgen, om att sätta vinet i ett historiskt perspektiv.

söndag 10 december 2017

Söndagmiddag


Mysig och god söndagmiddag med saffransfiskgryta och inkokta päron med färskostkräm till efterrätt. En vit, fyllig, smakrik, chardonnay från Australien drack vi till, Climbing. Jag tyckte inte att det var så tydlig fatkaraktär eller att det var så fylligt. Jag måste kanske testa igen. När jag åkte hem föll stora snöflingor och snön låg kvar på marken. Vilken julkänsla!