lördag 30 december 2017

Nyår och champagne - mina favoriter

Nyår närmar sig, så här är min sammanställning över de champagner som jag har testat och gillat bäst under året.

Champagne finns i en mängd stilar, allt i från lätt och friskaste friskt som aperitif, till fylligare matvin, till sött dessertvin. Champagne funkar perfekt som en genomgående dryck till en middag och alltså även till kött.

Vi börjar med de lätta, friska som passar bäst som aperitif, sedan fylligare och till slut det söta.

  • Vve Fourny & Fils, BdB, en väldigt lätt och frisk champagne med sprittande syra och gröna äpplen, citron, mineral och ljust bröd.


  • Nicolas Feuillatte Millésimé 2008, BdB, en något fylligare årgångschampagne men fortfarande lätt och frisk, med röda äpplen, citrus, mineral, nougat från pangåret 2008.



  • Beaumont des Crayères, lite fylligare (passar också till fågel) med röda äpplen, rostat bröd, nougat, nötter, apelsin. Otroligt bra för 219:-.


  • Alfred Gratien Millésimé 2004, ytterligare lite fylligare årgångschampange (passar också till fläsk), bra syra, gula åpplen, rostat bröd, nötter, vit choklad, grapefrukt, krämig mousse.


  • Roland Champion 2011, BdB, fyllig årgångs/odlarchampagne (special club) med mognadstoner, bokna äpplen, brioche, smörkola, champinjoner.


  • Pol Roger Demi Sec 34g/l, frisk men med sötma, perfekt balans och så god med aprikos, honung, bivax, till inte alltför söt dessert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar