fredag 7 februari 2020
Vin med ålder
Det är något alldeles särskilt med ett moget vin. SvD skriver idag om den vällagrade vinupplevelsen. Så passande för i veckan korkade jag upp en Montecillo från 1981. Det är nästan konstigt att tänka sig att vinet har legat i flaskan i nästan 40 år. Det känns som om det har ett eget liv.
Korken var ju bara smul. Jag skulle ha använt tvåbladspincetten från början, men jag lyckades på upp korken utan att smul kom ned i vinet i alla fall.
Sista biten drog jag upp med korkskruven.
Dekantering rekommenderades, men jag har hört att man INTE ska dekantera äldre viner för att de har mikro-oxiderats under lång tid och inte behöver mera luft. Jag lät vinet luftas i glasen. Den orangea tegelfärgen syns tydligt.
Tack och lov var vinet inte defekt..utan helt underbart...de primära (druvan) och sekundära (vinifieringen) aromerna var nästan helt borta och tanninerna väl avrundade, men fin syra, nu dominerade istället helt de tertiära aromerna i form av läder och tobak. GOTT!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar