torsdag 20 februari 2020
Melon de Bourgogne
Eller muscadet som druvan vanligtvis kallas. Muscadet heter även vinregionen i östra Loire där druvan odlas. Vinerna är oftast lätta (vattnig munkänsla), lite fizziga, neutrala och mineraliga till sin karaktär med inslag av citrus. Ofta passar de bra till ostron. Oftast låter producenten vinet ligga på sin jästfällning, så kallad ”sur lie”, över vintern innan det buteljeras. Det ger mer komplexa viner. I kväll fick vi också lära oss om terroirens betydelse för muscadetvinerna. Eftersom druvan inte är vidare aromatisk har terroiren en större betydelse för vinets karaktär.
Aurore Günther från Véronique Günther Chéreau förevisade åtta av deras viner. Vi fick smaka viner som visar vad många års lagring på jästfällning gör med en Muscadet. Här är kvällens vinlista.
2016 Domaine de la Bournaire, Muscadet de Sèvre-et-Maine
2018 Confluentia, AOP Muscadet Sevre-et-Maine
2015 Château du Coing L’Ancestrale, Monniéres Saint Fiacre
2014 Château de la Gravelle, Gorge
2016 Château du Coing Comte de Saint Hubert
2013 Château du Coing Comte de Saint Hubert
2010 Château du Coing Comte de Saint Hubert
1996 Château du Coing Comte de Saint Hubert
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar