onsdag 11 december 2019

Nobelvinerna

Jag följde Nobelsändningen på tv i går kväll och tänkte att nog borde de säga något om vinerna också, men nä, någon närmare presentation av vinerna blev det aldrig. Som vanligt med andra ord.

Vinerna var hur som helst följande:
  • Taittinger Folies de la Marquetterie, en fyllig och fruktig NV champagne, av 45% chardonnay och 55% pinot noir och med lätta fatinslag, intensiv doft och smak av persikor, blodgrape med inslag av rostad brioche och vanilj. En mat champagne!
  • Lunadoro Vino Nobile di Montepulciano DOCG Pagliareto 2015, ett vin från Toscana och DOCG vinområdet Vino Nobile de Montepulciano, även här dominerar druvan sangiovese, ett vin härifrån måste innehålla minst 70% sangiovese, lokalt kallad prugnolo gentile, Vino Nobile di Montepulciano har 1250 hektar med vinodlingar och producerar dryga 7 miljoner flaskor per år, som buteljeras av 76 gårdar. Det här vinet är gjort av 100% sangiovese och har lagrats minst 24 månader på franska ekfat. Vinet har enligt leverantören we&wine eleganta tanniner, jordiga men ändå sofistikerade dofter med inslag av rosor och tobak, medelhög syra, medelkropp, mer elegans än styrka.
  • Weingut Jurtschitsch 2017 Eiswein Grüner Veltliner, ett eiswein (prädikatsvin) till desserten! Eiswein görs bara om det finns rätt förutsättningar, man låter vissa druvor hänga kvar över vintern och invänta rätt temperatur dvs minst -7 C för den sena skörden. Druvorna skördas och pressas frusna. Eiswein brukar vara fruktiga med fina honungsaromer och med mycket bra syra trots sin höga sockerhalt på runt 200-250 g/l. isviner brukar ha en tydligare druvkaraktär än ädelsöta viner. Rieslingdruvan anses nog ge de bästa eiswein. Måste testa eiswein!!
  • Grönstedts Cognac VO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar