fredag 8 november 2019
Vad är ett balanserat vin?
När man pratar om ett balanserat vin så innebär det att vinets beståndsdelar samspelar på bästa sätt. Ingenting ska egentligen sticka ut, utan fat, frukt, tanniner, syror, sötma och alkoholhalt ska vara i fin balans och ge en harmonisk upplevelse. Ofta kännetecknas ett välgjort vin av just en fin balans.
Jag har funderat en del på det här och har med tiden allt mer insett hur individuell upplevelsen av ett vin är. En del har en ökad känslighet för syra, andra för tanniner eller alkohol. För mig är det framför allt alkoholen som lätt kan "ta över". Redan vid en alkoholhalt på 13.5% kan alkoholen totalt dominera eftersmaken och då upplever jag inte vinet som balanserat. Nu var det i en spätburgunder (pinot noir) från Tyskland där jag upplevde att alkoholen tog över redan vid en alkoholhalt på 13.5%. Hade vinet haft en större kropp (mer fylligt) så kanske inte upplevelsen varit densamma. Det här är vad balans handlar om och vad som är balanserat för mig behöver inte vara balanserat för dig. Man ska helt enkelt inte lyssna så mycket på vad andra tycker utan känna efter själv!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar