fredag 22 november 2019
Brett - gilla eller ogilla?
I går gjorde jag lammfärslimpa med mycket vitlök, kokade rödbetor, gjorde chèvreröra och så korkade jag upp ett vin från hyllan, nämligen en cabernet franc från Loire, Château de Villeneuve. Första klunken var god, med smak av ceder, blåbär, svarta vinbär, viol, svamp? (är det blåbären som spökar), lite grönt och mycket LAKRITS men sedan kom doften och smaken av hästrumpa som helt tog över. Jag har tidigare skrivit om den encelliga jästsvampen vid namn Brettanomyces – som kallas brett, och som ger hästrumpan. Jag gillar den inte. För mig är det en defekt.
Brettsvampen lever på vindruvans skal tillsammans med många andra svampar so t ex Saccharomyces cerevisiae – den jästsvamp som skapar den bästa alkoholjäsningen men också andra svampar som dör under alkoholjäsningen. Brettsvampen däremot kan överleva för den gillar höga jästemperaturer, låga svavelhalter och låga syranivåer – det vill säga höga pH-värden. Den rådande naturvins trenden med ytterst lite tillsatt svavel gör att brett lättare får fäste. BUUH, för mig blir vinet odrickbart!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar