torsdag 27 februari 2020

Svenska viner och en dansk


I kväll testade vi svenska viner samt en dansk, fyra vita av druvan solaris och en röd av druvan rondo. De vita vinerna från Skåne, en från Flyinge vingård och två från Klagshamn, hade alla otroligt hög syra, ganska mycket restsocker (6-8-10 g/l) och också förhållandevis hög alkoholhalt. Generellt friska och fruktiga med mycket gröna inslag som krusbär och sparris.

onsdag 26 februari 2020

Saluhallen



Den stora saluhallen i Budapest (Nagy Vásárcsarnok) ligger vid Frihetsbrons ena fäste, mitt emot det vackra torget Förvám tér. Saluhallen är från 1897 och var tydligen stängd under många år men öppnades igen 1994.


Tidigt på morgonen är det lugnt och skönt.


Egri Bikavér är vinet som marknadsförs stort som det "ungerska vinet" vid sidan om söt Tokaji vill säga. Egri Bikavér är inte mitt favoritvin. Då väljer jag hellre en ren kekfrankos.


Pick's korvar fanns överallt.


Gåslever är nästan lika stort som i Frankrike.


Här hittade jag söt paprika krydda! Jag planerar nämligen laga Paprikás med gnocchi. Egentligen äter de klimp till Paprikás i Ungern, men där går min gräns. Klimp är bara så äckligt. Nu tog de bara cash och jag hade bara kort, så det blev inget handlat alls.

tisdag 25 februari 2020

Solig morgon i Budapest


I morse promenerade jag till jobbet längs Donau. Det var strålande sol och vindstilla.


Det här är en favorit vy, med Frihetsbron, Gellert hotell och Citadellet uppe på höjden.


Jag gick längs med högra stranden och passerade över Petöfi hid till Buda-sidan. Floden Donau är så mäktig där den flyter. Enda nackdelen med att promenera är trafiken och avgaserna. Det är faktiskt stor skillnad mot Stockholm.

måndag 24 februari 2020

Besök i Budapest


Hej från Budapest! Det var soligt men kallt och blåsigt när jag landade i Budapest i morse. Härligt att vara tillbaka.


Jag kollade in nya kontoret på lunchen.


Alldeles vid sidan av kontoret ligger en liten sjö. Tydligen går den inte att bada i, men mysigt ändå för rekreation.


I kväll var vi ute och åt middag och sedan tog jag en mysig kvällspromenad genom stan tillbaka till hotellet. När jag kom förbi den fina synagogan så visste jag var jag var. Det kan vara farligt att gå på känn.

söndag 23 februari 2020

Beethovens pianosonater


Igor Levit spelar Beethovens pianosonater på konserthuset under 2020. Han kommer att spela samtliga 32 sonater men uppdelade i två sessioner. Den här veckan har han spelat ungefär hälften av sonaterna och så återkommer han i höst för att spela resterande. Att lyssna på dem har varit som mental massage. Klart värt!

1,12,21,25 - 4,9,10,24,26 - 5,19,20,22,23 - 3, 8,11,17

fredag 21 februari 2020

Flippin' Burgers


Jag som trodde att hamburgertrenden var över, men idag när jag träffade Daniel för lunch på Flippin'Burgers så var det knappt att vi fick bord trots att vi nästan hängde på låset.

Stället var annars sig likt. Jag åt en dubbel Burgler, fin-fries (finns ful-fries också) och en vanilj shake. I bland är det bra så gott att äta riktigt goffit.


Vilken enkel och snygg kvittohållare.

torsdag 20 februari 2020

Melon de Bourgogne


Eller muscadet som druvan vanligtvis kallas. Muscadet heter även vinregionen i östra Loire där druvan odlas. Vinerna är oftast lätta (vattnig munkänsla), lite fizziga, neutrala och mineraliga till sin karaktär med inslag av citrus. Ofta passar de bra till ostron. Oftast låter producenten vinet ligga på sin jästfällning, så kallad ”sur lie”, över vintern innan det buteljeras. Det ger mer komplexa viner. I kväll fick vi också lära oss om terroirens betydelse för muscadetvinerna. Eftersom druvan inte är vidare aromatisk har terroiren en större betydelse för vinets karaktär.

Aurore Günther från Véronique Günther Chéreau förevisade åtta av deras viner. Vi fick smaka viner som visar vad många års lagring på jästfällning gör med en Muscadet. Här är kvällens vinlista.


2016 Domaine de la Bournaire, Muscadet de Sèvre-et-Maine


2018 Confluentia, AOP Muscadet Sevre-et-Maine


2015 Château du Coing L’Ancestrale, Monniéres Saint Fiacre


2014 Château de la Gravelle, Gorge



2016 Château du Coing Comte de Saint Hubert


2013 Château du Coing Comte de Saint Hubert


2010 Château du Coing Comte de Saint Hubert


1996 Château du Coing Comte de Saint Hubert

söndag 16 februari 2020

Ung svensk form


Ruggigt väder idag. Jag har bara varit inne och på gymmet en sväng.

I går tog jag i alla fall 65.ans buss upp till Moderna museet, egentligen främst för att leta efter en present i butiken, men det var fritt inträde till ArkDes, så jag passade på att kolla runt lite. De visade Ung svensk form, som var kul.


I framtiden kommer kläderna att vara funktionskläder, med inbyggda skyddsfunktioner, som en rustning inför den yttersta tiden. Intressant tanke. Munskyddet är redan var mans skyddsaccessoar.


Trämöbel med ryamatta, snyggt!

I fredags öppnade också Art in Fashion på Sven-Harrys, som jag gärna vill se.

lördag 15 februari 2020

Choucroute med riesling


I höstas syrade jag vitkål och vaxbönor och idag tyckte jag att det var dags att ta fram burkarna igen. När jag öppnade locket till vaxbönorna så doftade det bara så otroligt gott och friskt. Jag smakade först efter att jag sköljt dem ordentligt i kallt vatten, och de var precis så där syrliga och krispiga som jag vill ha dem. Tänk att det blev SÅ BRA. Bra snacks.


Sedan tog jag tag i surkålen och gjorde en rejäl gryta choucroute med bacon, korvar, lök, vin, äpple och surkål. Hemmagjord surkål smakar något helt annat än den från affären. Jag sköljde även surkålen i ett durkslag för att få bort eventuell jästfällning. Jag hade nog i lite väl många svartpepparkorn i höstas, men annars var det inget att klaga på. Så god.

Jag hade riesling både i och till choucrouten. Jag har börjat träna inför 2B provet så det fick bli den här gamla trotjänaren Gustave Lorentz. Torr riesling i druvig stil med fin syra.

fredag 14 februari 2020

Dövheten


I år firar kulturvärlden Beethoven 250 år. Det blir Beethoven bonanza lite varstans med Konserthuset och Berwaldhallen som ledstjärnor. Jag har bokat in mig på ganska mycket, framförallt de nio symfonierna på konserthuset i mars.

I kväll startade vi upp genom att se föreställningen Dövheten på Dramaten med Johan Rabaeus och Grynet Molvig. Ärligt talat så var jag lite besviken för det handlade inte om musiken utan uteslutande om den stormiga relationen till brorsonen Karl.

Jag har inte varit och sett något på stora scenen på evigheter och blev så positivt överraskad. Vad fin Dramaten är.

måndag 10 februari 2020

PORTUGALprovning


I går kväll stormade det så att det skallrade i fönsterrutorna här hemma. Idag hade det mojnat men blåste förvisso och regnade. Lämpligt med vinprovning! Temat var ett land/region. Det var svårt, inte ens nya eller gamla världen var solklart. De vita vinerna var krispiga och kändes som gamla världen medan rödvinerna kändes solvarma. Vi var inne lite på östeuropa, men tillslut fick vi berättat för oss: Portugal.






lördag 8 februari 2020

MINVINO

Har ni hört om premium vattnet MINVINO - Water for wine? I höstas vid NM i sommellerie marknadsförde de sig stort. MINVINO är alltså en serie mineralvatten framtagna för att passa till olika viner. Tanken är att mineraler, pH och kolsyran i vattnet ska matcha tanniner, syra och smakämnen i vinet. När jag läser om det här så tänker jag att nörderiet har gått för långt. Vårt kranvatten duger väl gott och det känns inte heller så miljövänligt att frakta runt en massa vattenflaskor. Just därför har jag sett till att köpa SIGG-flaskor som jag släpar med till jobbet och gymmet och på utflykter. MEN vem vet, i framtiden kanske det är självklart att dricka olika vatten för olika tillfällen och olika viner.

fredag 7 februari 2020

Vin med ålder


Det är något alldeles särskilt med ett moget vin. SvD skriver idag om den vällagrade vinupplevelsen. Så passande för i veckan korkade jag upp en Montecillo från 1981. Det är nästan konstigt att tänka sig att vinet har legat i flaskan i nästan 40 år. Det känns som om det har ett eget liv.


Korken var ju bara smul. Jag skulle ha använt tvåbladspincetten från början, men jag lyckades på upp korken utan att smul kom ned i vinet i alla fall.


Sista biten drog jag upp med korkskruven.



Dekantering rekommenderades, men jag har hört att man INTE ska dekantera äldre viner för att de har mikro-oxiderats under lång tid och inte behöver mera luft. Jag lät vinet luftas i glasen. Den orangea tegelfärgen syns tydligt.
Tack och lov var vinet inte defekt..utan helt underbart...de primära (druvan) och sekundära (vinifieringen) aromerna var nästan helt borta och tanninerna väl avrundade, men fin syra, nu dominerade istället helt de tertiära aromerna i form av läder och tobak. GOTT!