söndag 6 oktober 2019

Druvan mourvèdre

Eller monastrell (även murviedro) som den kallas i Spanien, där den faktiskt har sitt ursprung. Eller mataro som den ofta kallas i Nya Världen i Australien och Kalifornien. I Frankrike kallas den mourvèdre och förekommer flitigast i södra delarna av landet.

Druvan har som sagt sitt ursprung i östra Spanien, antingen i närheten av staden Murviedro, eller kring den katalanska staden Mataro, som druvan kallas i Nya Världen. Den kräver ett ordentligt varmt klimat och mår bra av torka. Det är en av världens mest odlade druvor och förekommer mest som blanddruva då den ger mycket alkohol, strävhet, kropp, koncentration samt medelhög syra. Som ensamdruva kan den vara svår att balansera.

Vinerna blir lätt stalliga med animaliska inslag. De bästa vinerna får en fin mörkbärig karaktär, balanserad strävhet och en smakkoncentration i eftersmaken, gärna med inslag av både sötlakrits och mogna plommon.

Jag ska ordna vinprovning veckan efter min operation då jag är sjukskriven, så jag börjar leta tema redan nu. Jag skulle gärna lära mig mer om mourvédre men det är svårt att hitta varietalviner på druvan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar