torsdag 22 augusti 2024

Prisvärda kvalitetsviner


Höstens första vinprovning på temat Prisvärda kvalitetsviner. Vi provade tre vita och tre röda viner, samtliga bedömda som prisvärda av munskänkarnas testgrupp, med ett prisintervall på 165:- till 249:-.

En sauvignon blanc från Darling i Sydafrika, härlig doft av gröna toner och gul frukt. Det var inte svårt att gissa på sauvignon blanc, men det fanns en rökig ton, var det fatat? Nej, men legat på sin jästfällning och från Sydafrika.


Petroleum, så inte svårt att gissa på riesling, stor doft, nyanserat och lång eftersmak. från Pfalz, Tyskland.


Fatat vitt vin, mindre aromatiskt, så associerade direkt till chardonnay, men gul frukt, rökig mineral, nötter, lime (grillad citron), lite beska. Det var en furmint från Ungern!


Ljust i färgen, spritsig, pruttig (svavel), på gränsen till defekt, eller? Kvällens märkligaste vin, från Pfalz Tyskland.


Kompakt, svartrött i färgen, här tyckte vi olika men jag tyckte att vinet hade en stor härlig doft av fat, läder, tobak, gröna inslag, kanske lite mentol, så kanske malbec?, cab sauvignon?, från sydamerika? - nej, från Bordeaux, merlot 80%, cab sauvignon 20%, alkohol 12.5%. Gott! 


Rosso di Montalcino Ciacci Piccolomini, 2022. En minibrunello, skillnaden yngre vinstockar och kortare lagringstid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar