Jag har skrivit tidigare om Beaujolais Cru här. Som sagt, Beaujolais inkluderar tio cru-områden, som gör viner med lite olika karaktär utifrån mikroklimat och jordmåner. Norra Beaujolais, där cru-områdena ligger, har mer granit(skiffer)baserade grusjordar medan södra Beaujolais består av mer lerjordar. I norra Beaujolais finns även lite mer kalk och där görs vita viner av uteslutande chardonnay. Cru-stilarna kan delas in i lättare till mer robusta viner. Vill man generalisera kan man säga att Saint-Amour, Fleurie, Chiroubles, Chénas, Régnié gör mer lätta, eleganta och blommiga viner och Moulin-á-Vent, Morgon, Juliénas, Brouilly och Côte de Brouilly gör mer strukturerade och kraftigare viner med mer inslag av ek.
Vi testade åtta cru-viner, i två flighter. Första flighten bestod av tre viner från de "lättare" cru-områdena, Saint-Amour, Fleurie och Chiroubles.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar