onsdag 22 maj 2024

Mat och vinprovning


I måndags hade Emma ordnat en extra kul provning med vin och mat. Vi fick asiatisk mat i små koppar att prova med vinerna, en ceviche med sting, en curry och en gryta. Vi började med att testa de fem vinerna utan mat. En mousserande, tre vita och en röd.


Första vinet var Franciacorta Brut Satèn, Nr 51594, 319:-. Mjuk, len och fin mousse med lite sötma. Gott! Fraciacorta är en DOCG för mousserande vin, gjort enligt den traditionella metoden (alltså som champagne). Franciacorta är en del av vinregionen Lombardiet och druvorna som främst används är chardonnay, pinot nero och pinot bianco. Gott som champagne och kostar som en champagne (nästan),

Här hittade jag en karta över Fraciacorta.


Petite Orange, Nr 55206, 109:- , var helt övertygad om att det här var en provence rosé. Mycket jordgubbe och röda bär, men ett orangevin gjort på pinot gris som fått skalmacerera innan jäsning.


Mireia, Nr 72011, 169:-, ett väldigt parfymerat vin, både i doft och smak, låg syra och lite fet koncistens. Lite too much för mig. Doft av fläder, tvål och när Eva sa rosor, så JA rosor, rosor, rosor.


Riesling Feinherb, Nr 1145, 119:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar