lördag 28 september 2024

Middag i Gyllene salen


Igår kväll hade Stockholms universitet sin Installation- och promotionshögtid med middag i Gyllene salen. Alltid lika kul att få klä upp sig i långklänning och gå på fin middag. Det var otroligt god mat, goda viner, trevliga samtal och fina tal. Maten var över förväntan, förrätten och desserten var så vackra och goda. Till varmrätt åt vi renkalvinnanlår och drack till Vigneti Repetto. Förrätten var varmrökt regnbågsfilé och drack till en mycket god pinot gris från Tyskland, Gysler Feldstärke. Som dessertvin drack vi Nederburg



Efter middagen var det kaffe och dans i Blå hallen. Kul kväll!

torsdag 26 september 2024

Vin - giganternas kamp


Ikväll var det vinprovning, som kom att bli en match mellan Rhône och Bordeaux. Men det visste vi inte från början utan vår enda ingång var att leta druvor, länder och regioner. Vi fick fyra härliga viner att testa. Jag röstade på vin nr 1 och 3 som de jag gillade bäst.


Vin nr 1 var La Nerthe, Les Cassagnes från Côtes-du-Rhône 2016. 


Vin nr 2 var Plateau des Chenes 2023 från Lirac.


Vin nr 3 var Chateau Chasse-Spleen 2021 från Moulis i Haut-Médoc.


Vin nr 4 var Chateau Chasse-Spleen 2002 från Moulis i Haut-Médoc.

fredag 20 september 2024

Chiroubles Aux Cotes, 2020


Korkade upp det här vinet som legat en stund i min vinhylla. SB säljer nu årgång 2022. Det är ett härligt, lätt fatat, vin med jordgubbar, hallon, blåbär, kryddor och lakrits, men årgång 2020 har en alkoholhalt på 14.5% och det känns påtagligt i eftersmaken som är eldig. Tycker inte att det här lätta Beaujolaisvinet bär upp den alkoholhalten, men jag kanske är extra känslig. 

onsdag 18 september 2024

Kallt nog för snö


Jag lånade den här lilla tunna boken, 128 sidor med stor text, på biblioteket för lite lättsam läsning. 
En kvinna besöker Japan med sin åldrande mor. De går på konstmuseer, äter middagar, besöker butiker, samtalar om livet och drar sig till minnes. Allt är stillsamt. Och jag längtar till Tokyo.

måndag 16 september 2024

Herr Arnes penningar


Nyss hemkommen från Folkoperan och det publika genrepet av Herr Arnes penningar. Kul med svensk opera. Musik av Peter Nordahl, libretto av Sara Bergmark Elfgren och mycket fin scenografi och kostym av Magdalena Åberg. Minns att jag gillade boken som ung och historien står sig och känns nästan mer aktuell idag. Premiär på torsdag. Se den!

söndag 8 september 2024

Härlig sensommarkväll

Vilka sensommardagar det har varit. Igår var jag bjuden på middag hos min bror och svägerska. Jag cyklade dit med en flaska vin. Som fördrink testade vi olika burkviner. Kul! Burkviner är framtiden och allt bättre viner kommer på burk, Det är också en praktisk storlek om man inte vill dricka så mycket, men visst känns det fortfarande konstigt att kapsyla upp ett mousserande vin. Jag måste utforska utbudet.



Det blev en väldigt härlig kväll med fördrink, supergod middag med vin, tarte aux pommes med calvados, sedan mer prat utomhus i den varma sensommarkvällen. Först vid halv tolv satte jag mig på cykeln och vinglade hem. Det var massor av folk ute och härlig stämning när jag passerade Södermalm. Hem kom jag tillslut och det var nog bra med cykelturen för jag har trots den känt mig lite bakis idag.

söndag 1 september 2024

Cannelés de Bordeaux


Bjöd på middag igår kväll med inspiration från Bordeaux. Blev så sugen på Bordeauxvin på senaste provningen när vi drack Quintessence de Peybonhomme 2021. Det blev kött, bea, bordeauxvin, klassisk tomatsallad och hemgjorda pommes. Till dessert hade jag köpt canneléer på Petite France. Ganska dyra att köpa, men borde vara hyfsat enkla att göra bara man har en silikonform. 



Franskt på Petite France på Kungsholmen.