fredag 30 augusti 2024

Kräftor


Åt svenska kräftor, bröd, ost igår till middag med öl och bara lite snaps. Under tiden drog åskovädret in med full styrka. Vi tände ljus och oljelampan och kom i stämning. Till dessert hade jag gjort en äppelsmulpaj med äpplen från Vallby. Den blev sötsyrlig och god.

torsdag 22 augusti 2024

Take Ramen


Åt middag igår kväll på Take Ramen, Gästrikegatan 2, alldeles nere vid Odengatan. Det kändes autentiskt japanskt. Fin enkel träinredning och många japanska besökare. 


Det var ganska stimmigt och hög ljudnivå trots vad jag tror är någon form av ljuddämpning i taket.


Mycket god, låg alkohol och lite sting av ingefära.

Prisvärda kvalitetsviner


Höstens första vinprovning på temat Prisvärda kvalitetsviner. Vi provade tre vita och tre röda viner, samtliga bedömda som prisvärda av munskänkarnas testgrupp, med ett prisintervall på 165:- till 249:-.

En sauvignon blanc från Darling i Sydafrika, härlig doft av gröna toner och gul frukt. Det var inte svårt att gissa på sauvignon blanc, men det fanns en rökig ton, var det fatat? Nej, men legat på sin jästfällning och från Sydafrika.


Petroleum, så inte svårt att gissa på riesling, stor doft, nyanserat och lång eftersmak. från Pfalz, Tyskland.


Fatat vitt vin, mindre aromatiskt, så associerade direkt till chardonnay, men gul frukt, rökig mineral, nötter, lime (grillad citron), lite beska. Det var en furmint från Ungern!


Ljust i färgen, spritsig, pruttig (svavel), på gränsen till defekt, eller? Kvällens märkligaste vin, från Pfalz Tyskland.


Kompakt, svartrött i färgen, här tyckte vi olika men jag tyckte att vinet hade en stor härlig doft av fat, läder, tobak, gröna inslag, kanske lite mentol, så kanske malbec?, cab sauvignon?, från sydamerika? - nej, från Bordeaux, merlot 80%, cab sauvignon 20%, alkohol 12.5%. Gott! 


Rosso di Montalcino Ciacci Piccolomini, 2022. En minibrunello, skillnaden yngre vinstockar och kortare lagringstid.

tisdag 20 augusti 2024

Kontoret kallar


Är tillbaka på kontoret nu och det känns trevligt och roligt. Tycker oftast om uppstartskänslan på hösten och "komma tillbaka till stan"-atmosfären på stan. Underbart ju!

lördag 17 augusti 2024

Teater av Jon Fosse


I kväll var det teaterpremiär på Hjorthagens kulturhus, Sömn av Jon Fosse. Vi åt middag hos mig innan vi gick över till teatern. Teatern var renoverad, så det var knappt att det kändes som amatörteater längre. Det har verkligen blivit fint. Tyckte pjäsen var otroligt bra, 75 minuter utan paus, om vår oförmåga att kommunicera och förstå varandra och oss själva. Regi av Rickard Günther.

fredag 16 augusti 2024

Infinite Mass på Kulturfestivalen


Trots lite mörka moln träffades vi på Mazzarinis uteservering för en aw och emellanåt tittade faktiskt solen fram. Mysigt att träffas i Gamla Stan. Jag är alltför sällan där. Efter awn promenerade vi in mot stan och kom precis i tid för Infinite Mass spelning på Gustav Adolfs torg. Det var mycket folk och kul med hiphop. Bra spelning!

onsdag 14 augusti 2024

Crémant du Jura Blanc Brut Montboisie 2019


Drack bubbel och åt goda grejer hos min syster i helgen. Tyckte den här crémanten från Jura var otroligt god och prisvärd, Crémant du Jura Blanc Brut Montboisie 2019. Jag tror att jag köpte den i höstas på rekommendation från munskänkarna, men nu när jag kollar så ser jag att den inte fick bättre betyg än prisvärd, men skulle absolut kunna köpa den igen. Vinet kommer från ett kooperativ i Jura med cirka 100 medlemmar och består av 80 procent chardonnay och 20 procent pinot noir. 

tisdag 13 augusti 2024

Frukost i det fria


Frukost i det fria hör sommaren till. På pensionat Tellina var det enkelt att ta med sig frukostbrickan ut.
Minns de långa somrarna i Bergslagen när jag var barn, antingen var det morgondopp med frukost på bryggan eller så åt vi ute i trädgården. Vi hade en trädgårdsmöbel med träbänkar som vi flyttade runt, till skuggan under fruktträden, till flaggstången med utsikt över sjön, eller till mitt på gräsmattan för bästa solläge.


Om det blåste för mycket satt vi inne i Villa Tellinas frukostrum.


Hon som äger och driver pensionatet är konstnärinna och det märktes. Överallt fanns hennes konst.


Mycket porträtt.


Men även små skulpturer.


Ett porträtt som hängde i mitt rum.


Och en hel del ryska ikoner, både stora och små.

måndag 12 augusti 2024

Bilder från Hangö

Det pampiga gamla Regatta spa hotellet. De har byggt ett nytt modernt spa ute på udden, men det tycker jag var mindre lyckat. 

Två landmärken i Hangö, vattentornet och kyrktornet.

Vattentornet!


Det gick att hitta avskilda små badvikar.

Roliga trävillor överallt.

Tallskog, sanddyner och stränder.

Tennis är också en stor grej i Hangö. Det finns massor av fina grusbanor. 

Det gamla casinot. De serverade lunch.


Stränder med badhytter, som faktiskt alla använde för omklädnad.


Den stora marinan med alla båtarna.

söndag 11 augusti 2024

Konstmuseet Sinebrychoff


Jag passade på att besöka konstmuseet Sinebrychoff när jag var i Helsingfors. Jag har inte varit där tidigare. Museet ligger på Bulevarden 40 och var en gång i tiden familjen Sinebrychoffs hem. Familjen var de förmögna ägarna till bryggeriet Sinebrychoff. 

Här visades en massa dyrgripar och museet anses ha Finlands största och mest värdefulla samling av gammal europeisk konst. Rummen är dessutom inredda i olika stilar och innehåller värdefulla möbler och kristallkronor, en del hämtat från Ryssland.




Porträtt av Anna Sinebrychoff målat av Albert Edelfelt.

lördag 10 augusti 2024

Helsingfors


Förra fredagen flög jag till Helsingfors, tog lokalbussen 600 in till Järnvägstorget. 


Tågstationen är verkligen storslagen, både utvändigt och invändigt. 


Bodde på Klaus K. Bra läge på Bulevarden 2-4. Nära till det mesta.


Tog sedan en lång promenad runt stan längs mina välkända stråk, Museigatan där jag bodde en sommar.


Vet inte hur många gånger jag gått Museigatan upp och ner. Gatan har gentrifierats sedan jag bodde här, men det kan man nog säga om många områden i Helsingfors.


Mannerheim missar man aldrig i Helsingfors.


Promenerade sedan ner mot Eira, älskar att titta på de vackra husen. Helsingfors har verkligen kul arkitektur.



Vilade på klipporna. 


Tog mig ut på Skatudden och besökte Uspenskijkatedralen. 


Den ortodoxa stilen utan stolar, man står under gudstjänsten. 


Fortsatte ut till Berghäll för ett besök i Hagnäs saluhall. Den har blivit verkligen flott efter renoveringen. Och bra mycket dyrare. Jag känner knappt igen mig. Jag åt som vanligt soppa med bröd. Supergott.


Det känns alltid levande och autentiskt i Hagnäshallen, till skillnad mot saluhallen vid Salutorget där det bara är turister. Gick igenom den också på min promenad.


Fortsatte runt Tölöviken. Synd att ett så fint kråkslott som det här förfaller. Ligger kanske lite för nära järnvägen. Villa Kivi som ligger mitt emot och närmare Tölövikens vatten är ju superfin.


Gick förbi Vinterträdgården och dess växthus.


För att till sist komma tillbaka till Kiasma.