Bjöd på bolognese igår. Det är den tiden på året. Vi drack inte sangiovese till utan en nebbiolo med lite ålder, Paolo Scavino Langhe Nebbiolo, 2014. Den var inte alls så ljus i färgen och inte så mycket orange heller. Tunn munkänsla och väldigt syrlig, typ tranbär, körsbär och kryddig. Rosor och nypon är annars karaktäristiskt för nebbiolo, men vet inte om jag kände så mycket av det.
Vi började med ost, chark och bröd och tyckte vinet passade allra bäst till en bit tallegio. Jag är nog inget stort fan av nebbiolo, tycker nog att det är för mycket syra.
Om nebbiolo från SBs hemsida: Den sent mognande druvsorten nebbiolo odlas nästan uteslutande i nordvästra Italien. Huvudsakligen i Piemonte, men även i Lombardiet, där den är känd som chiavennasca, samt Valle d'Aosta, där synonymen picoutener används. I Ghemme blandas ofta nebbiolo med den lokala druvsorten vespolina.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar