Hur svårt kan det vara att känna igen druvan tempranillo? Tydligen väldigt svårt! Jag tror att jag är ganska fast i föreställningen om "traditionell Rioja", som ganska slanka, lite ljusare i färgen och inte så sträva och alkoholstarka viner. Igår testade vi sex flaskor av mer "modern" tempranillo och vi var faktiskt "helt lost" allihopa.
Först ut var denna, en blend från Rioja. Lindes de Remelluri 2019. Den var sträv, alkoholstark, lakrits, örter och jag hade faktiskt också antecknat dammig och torr. Nu tänker jag att "dammigheten" och den torra munkänslan är det uttryck som framför allt förenar traditionell och modern tempranillo.
Jag har skrivit ett tidigare inlägg om RIOJA traditionell vs modern.
Nästa vin var också en blend från Rioja. Sela Bodegas Roda, 2021. Väldigt fylligt, strävt och alkoholstarkt, mycket fat.
Trean, en traditionell Rioja. Faustino I. Den var inte så slank ändå, men slankare än de andra. Jag tyckte den var god :-).
Portia Roble 2021.
Femman var min andra favorit. Viña Pedrosa 2020. Strävt, alkoholstarkt, dammigt, torr munkänsla, men med en blommighet och en slank känsla som gjorde det till min favorit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar