lördag 5 december 2020

Glögg och pepparkakor

Dofterna gör mycket av julstämningen! Idag har jag bakat pepparkakor, druckit glögg och har tre utslagna hyacinter. I år provade vi en ny glögg med mindre socker på första advent, men den kändes tunn och blaskig. Det är nog mycket av en vanesak hur en glögg "ska" smaka.

Här kommer också receptet på egen pepparkakskorv, alltså så enkelt – minimalt med jobb, disk och kladd. Sånt gillar vi!

Det enda jobbiga är att komma ihåg att ta fram smöret i tid så att det hinner bli rumsvarmt.

Ingredienser:

  • 100g smör rumsvarmt
  • 1 dl socker
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • ½ tsk malen kryddnejlika
  • ½ tsk bikarbonat
  • Ca 3 dl vetemjöl

 Vispa socker, smör, sirap poröst i bunke med elvisp.

Tillsätt mjöl blandat med bikarbonat+ kryddor.

Vispa samman till ett smul (kör lite försiktigt med elvispen i början så att inte smulet hamnar överallt annat i köket utom i bunken J)

Häll upp smulet på en rejäl bit plastfolie och forma med hjälp av plastfolien en pepparkakskorv. Stoppa i kylen över natten.

Ta fram och skär upp i tunna skivor med en större kniv, lägg på bakplåtsklädda plåtar, grädda i 175 grader i ca 10-12 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar