torsdag 2 juli 2020

Bubbel


Jag har druckit bubbel också. Den här flaskan, Pierre Olivier, fick jag på jobbet just innan sommaren. Ett bubbel gjort enligt tankmetoden och med den lägsta EU vinklassifieringen, ursprung får inte anges mindre än ett land, som här Frankrike, och ingående druvor får inte anges. BdB indikerar dock att vinet är gjort av enbart gröna druvor. Lite för mycket bubblor och lite för låg syra, men annars slank det ned. 96:- känns ändå väldigt dyrt.


Varför inte satsa på en crémant i stället? Crémant är mousserande viner gjorda enligt champagnemetoden (en andra jäsning på flaska), men med andra ursprung än Champagne, som Bourgogne, Alsace, Loire, Jura mfl. Vinerna får också vara gjorda av andra druvor än de klassiska champagnedruvorna. Beteckningen crémant har höga kvalitetskrav t ex måste druvorna vara handplockade. Det finns några crémant som kostar runt hundringen, som den här eller den här.

Vinet Vincent Carême Vouvray, har ett än mer specifikt ursprung än crémant Loire, nämligen Vouvray och är gjort på enbart druvan chenin blanc. Här var syran nästan lite för skarp, men fina bubblor och mycket mineral. Gott, men hade nog vunnit på lite lagring. 189:- men nog prisvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar