torsdag 14 augusti 2025

Ekad chardonnay


Kul provning på temat ekad chardonnay. Vi fick prova fem viner varav två inte var chardonnay, vilka? Alla viner hade i stort sett samma smakprofil av gul frukt, citron, nötter, kardemumma, vanilj.

Megyer Furmint, 2023, äpple, gul frukt, citron, rökigt, avslagen cider, något lite bittert/beskt, fat, hög syra, nästan lite skarp, lite blommigt/aromatiskt. Jag tyckte att det här vinet var jättemyskot när jag testade det först. Blev lite bättre under kvällen. Bâttonage och sur lie, men inget om malolaktisk omvandling. 165:-. Det här var alltså en furmint, inte en chardonnay.


Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs, 2022, fullt ös i det här vinet! Direkt! Stor, härlig doft! Fylligt och smakrikt med gul frukt, nötter, kardemumma, vanilj och tydlig rostad fatkaraktär. Lite too much för mig. Jag trodde definitivt att det var en chardonnay från USA. Full malolaktisk omvandling, men ändå så hög syra. 299:-.


Simonsig Chardonnay, 2023. Försiktigt fatat och åerhållsamt från Sydafrika. Det här röstade jag på som kvällens bästa vin och det visade sig vara det billigaste. En typisk vit bourgogne för mig, MEN det försvann lite snabbt, vinet ovan hade en mycket längre eftersmak. 25% malolaktisk omvandling. Otroligt bra för 105:-.

 

Rickety Bridge, semillon, 2017, så lite ålder, men det syntes inte i färgen. Gott. Gul frukt, äpple, äpple/lime, bivax, honung, försiktigt fatat. Trodde nog att det här kunde vara en chardonnay, men en fatad semillon från Franschoek, Sydafrika. 199:-. Semillon är en riktig kameleont.


Decoy Limited Sonoma Coast Chardonnay, 2022, 259:-. Röstade på det här som ett av kvällens bästa. Tyckte det här och ettan var de som särskiljde sig, men det var en chardonnay från USA. Jag tyckte att det var gul frukt och mycket aprikos, försiktigt fatat, men när någon sa burksparris och oliver så sa jag "precis" och kände inte heller något annat. Full malolaktisk omvandling.


Så vackert när jag cyklade hem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar