lördag 29 mars 2025

Viner från Katalonien (Priorat och Penedes)


Superkul provning av viner från Katalonien i torsdags!
Llopart Rosé Brut Reserva Corpinnat, 2021, en god äppelbubblig rosécava gjord på 60% monastrell, 20% garnacha, 20% pinot noir. Jag tyckte att den hade fin och mycket mousse och mycket äppeltoner som nästan drog åt godis. Jag kände inte så mycket brödighet och jäst, men där hade vi lite olika uppfattningar. Låg alkohol 11.5%. Kände heller inte av någon gummiton som är så karaktäristisk för cava, men vinet var inte heller gjort på de klassiska cavadruvorna macabeo, xarel-lo och parellada.
Läste nu att de tillåtna cavadruvorna är: macabeo, xarel-lo, parellada, chardonnay, subirat parent, trepat, garnacha, monastrell och pinot noir.


Pardelasses Blanc Celler Aixalà-Alcait, 2021. Fat, gul frukt, lite fet, petroleum, alkohol, låg syra. Det här vinet gav oss huvudbry. Vi gissade såklart på riesling men syran var så låg. Det var en garnacha blanca och den druvan är lättoxiderad och ger viner med låg syra.


Les Myriams Viognier Celler Pasanau, 2023, aromatisk! blommig, svartvinbärsblad men ingen hög syra. Samma huvudbry här. Jag trodde på sauvignon blanc, men det visade sig vara en viognier. Så fort jag fick höra viognier så kände jag jasmin i vinet.


Terroir al Limit Historic Negre, 2021, ljusröd, bärig, jordgubb, fat, kryddig, grus. Det här var ju enkelt en pinot noir, men det visade sig var en blend på 75% grenache och 25% cariñena. 13.5%, kände ingen alkohol.


GR-174 2023, rund munkänsla, björnbär, ceder, alkohol, kände inte så mycket svarta vinbär. Funderade på cab franc på grund av ceder, men lite för hög alkohol. Det visade sig vara klassiska gr-174 (efter vandringsleden) och gjort på 35% garnatxa, 25% cabernet sauvignon, 12% syrah, 12% samsó, 12% merlot och 5% cabernet franc. Läste att den magra, skifferhaltiga stenjorden (jordmånen), lokalt kallas llicorella.


Jean León Le Havre Cabernet Sauvignon, 2016, mörkrödsvart, kompakt färg, svartavinbär, grus, fat, vanilj, sträv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar