lördag 21 november 2020

Beaujolais Nouveau


Det gick knappast att missa att årets Beaujolais Nouveau släpptes i torsdags. Foillards Nouveau smakar i år skumbanan. Jag trodde den smaknoteringen kom från industrijästen som bättre vinmakare numera inte använder, eller? Jag blev skeptisk och korkade istället upp det här från 2018. Det sägs ju att nouveau.er visst kan utvecklas till det bättre genom att ligga till sig lite. De kan bli mer "burgundiska".

Det hade definitivt inte blivit sämre. Syran var väldigt fin. Det kanske måste ligga längre om det ska börja efterlikna en röd bourgogne. Måste ändå säga att jag är rätt förtjust i den här typen av lätta, friska, lättklunkade rödviner med en alkohol på 12%.

lördag 14 november 2020

Vinkväll



I går drack vi viner gjorda av mindre kända druvor, nämligen 2019 Aphros Loureiro (av druvan loureiro) och 2019 Vermentino Etichetta Nera (av druvan vermentino). Det fanns ju inte en chans att ta dessa viner och druvor blint. 




Vi åt plockmat till, som goda oliver, bröd med Brie de Meaux, sockerärtor och sashimilax.

tisdag 10 november 2020

Kalops och öl


Jag har längtat efter kalops. Märklig mat att längta efter, men kanske är det den fina kryddpepparsmaken som gör det, nu när vi börjar närma oss jul. Det blev öl till. Flaskor från det tillfälliga sortimentet. Det är verkligen kul med all hantverksöl som finns överallt nu. Det här var mina favoriter.

Östersunds Nya Ångbryggeri Dunkel Den här var god. Lagom beska men kanske lite tunn till kalops.


Gothenburg BrewHarvest IPA Jag har fått för mig att jag inte gillar IPA, att det är för beskt men nu till mat så var det OK. Den här var kanske lite väl aromatisk.

Ölvokabulären är verkligen en helt annan än vinvokabulären, men annars är provningsförfarandet snarlikt.

måndag 9 november 2020

Senhöst


Jag har varit sjuk, kanske covid, kanske inte covid. Jag vet inte. Testerna stoppades just som jag skulle behövt ett. Hur som helst så har det varit väldigt långdraget, men nu känner jag mig hyfsat återställd.

Inget annat år har jag följt årstidsväxlingarna så nära. De färgsprakande lövbeklädda backarna är minst lika fina som vitsippsbackarna om våren.