lördag 23 november 2024

Middag på Sturehof


Idag bjöd min bror och svägerska på tidig middag på Sturehof. Ingen av oss har varit där sedan de byggde om. Vi saknar det gamla men det nya har verkligen blivit stort och fint!


Vissa åt förrätt.


Jag tog gös Mannerheim, som var mycket god. Såserna på Sturehof är så goda. Till gösen serverade de vitvinsås. Min bror tog torsken med Hollandaise på brynt smör. Den är så god!


Drack ett glas pinot noir från Napa till.


Marulken såg god ut.


Med ett glas riesling till.


Ungdomarna drack också riesling.


Vi satt i biblioteket en trappa upp. Ganska lugnt och pratbart.


Fint och mysigt med bokhyllorna.


Creme brulée.


Syrran tog såklart Paris brest.


Pinnglass och prinsesstårta fanns som dessert. Två tog pinnglassen men ingen vågade sig på tårtan. Kanske lite trist?


Jag tog en klassiker, vaniljglass med punch. Alltid gott. 

Verkligen god mat på Sturehof och menyn är i stort sett densamma över tid. Det känns tryggt. Tack för en mycket god och trevlig middag!

måndag 18 november 2024

Go as you please


Ann-Sofie Back visar sitt punkiga mode i en retrospektiv (1998-2018) på Liljevalchs.  Det mesta är inte bärbart, men kul inspiration! Mycket roliga detaljer.








lördag 16 november 2024

Dödsdansen


Var på Strindbergs Intiman igår kväll och såg Dödsdansen med Marie Göranzon och Gunilla Nyroos. Vilka power ladies! Gillar de små salongerna där man sitter nära. Här sitter vi på näst sista raden.
Gårdagens föreställning var rätt stillsam, som ett samtal över livet. Minns annars att jag var och såg Dödsdansen med Marie Göransson och Jan Malmsjö 1993 på Elverket, med Lars Norén som regissör. Då gick det hetare till på scen.

söndag 10 november 2024

Novemberkväll på stan


Tog cykeln ner på stan i fredags för först konsert och sedan AW i baren på Lejontornet. Julpyntet har redan börjat komma upp.


Fint ljus från Norrbro.


Stadshuset i skymning.

Tog inga bilder på Lejontornet, men baren var verkligen gemytlig med sin lite murriga inredning. Jag drack ett mycket gott och dyrt glas Sancerre Mosaique Calcaire, Domaine Claude Riffault. Återhållet med mycket mineral. 

fredag 8 november 2024

Aromskola


Besökte munskänkarna en kväll i veckan för en provning med Anders Melldén (skribent i bl a SvD). Han bjöd på två timmar aromskola med inriktning på vinkemi. Vi undersökte primär- sekundär och -tertiäraromer i sex olika viner. 

Primäraromer: aromer som kommer från druvan. Här pratar vi om terpener och pyraziner. Terpener är kemiska föreningar av kolväten som ger druvan aromer som citrus/apelsin, äpple, frukt/bär, te/rosor, vit/svartpeppar. Pyraziner är kemiska föreningar som finns i druvskal och stjälkar och som ger "gröna" aromer, som grön paprika, gröna örter.

Sekundäraromer: aromer som kommer från vinmakningen - jästfällning (kex/bröd/jäst), malolaktisk jäsning (mejeriprodukter/smör/yoghurt), fenoler från trä (kaffe, choklad, tobak).
Sotolon - aromämne som ger arom av lönnsirap, karamell, curry, bockhornsklöver.

Tertiäraromer: aromer som kommer från lagring av vinet, som fatlagring, flasklagring, medveten tillförsel av syre, tertiäraromerna är beroende av syre och tid. 
Sous bois - multna löv, stall, svettig häst
Balsamvinäger
Oxidation


Vi provade följande viner i jakten på aromer;

1. 2251, vitt vin primäraromer

2. 92394, vitt vin sekundäraromer

3. 73994, vitt vin tertiäraromer

4. 75483, rött vin primäraromer, ljusrött, hallon, jordgubb

5. 5106, rött vin sekundäraromer, blårött, bärigt, cederträ

6. 94569, rött vin tertiäraromer, brunrött, balsamvinäger, stall, kaffe, tobak 

torsdag 24 oktober 2024

Sangiovese


Igår kväll var det provning på temat "en druva - fem viner". Druvan visade sig vara sangiovese. Det var inte så svårt att gissa på sangiovese för alla vinerna var klara och svartröda i färgen samt doftade körsbär, alkohol, örter. Från början uppfattade jag alla viner som väldigt lika men efterhand allt mer olika. Något vin stack iväg i ek, något annat i fruktighet. Det här var vinerna!

1. Ovan - Chiara Condello från Emilia-Romagna, 100% sangiovese.


2. Torrione, ett vin från Chianti gjort av 80% sangiovese, 15% merlot, 5% cabernet sauvignon. 


3. David Hook Sangiovese, en sangiovese från New South Wales, Central Ranges i Australien. Intressant! Det är inte så ofta jag dricker viner därifrån. Den här stack i väg i frukt och bärighet, som hallon, jordgubbar och som nästan gav godistoner. Lägre strävhet men hög alkohol på 14.6%. Klunkvänlig!

4. Brunello di Montalcino.


5. Högberga SAN!

söndag 20 oktober 2024

Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel, 2023


Drack det här goda vinet, som min syster bjöd på. Druvan grüner veltliner ger verkligen goda vita viner med sin pepprighet som nästan gick mot lakrits i eftersmaken i det här vinet.
Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel, 2023.

söndag 13 oktober 2024

Sibelius femma


I fredags blev jag bjuden på Cassi och sedan på Sibelius femma på Berwaldhallen, som Sir Simon Rattle dirigerade. För mig var det en stund av skönhet, melankoli och vemod, men för andra är det en stund av fullständig lycka.
Cassi är alltid gott, trevligt och opretentiöst. Det är så familjärt, barnfamiljer, en äldre man som sitter i hörnan och löser ett korsord och ungdomar som bara dricker öl. Vi delade på en flaska Les Oliviers, ett vin från Languedoc gjort på grenache. 


Så underbart med handfaten i tamburen!

tisdag 8 oktober 2024

Freyja+Söder


Bokprat bland takåsarna på Söder hos Freyja+Söder. Tur att vi träffades redan klockan 18, så att jag hann se den fina utsikten.


Takterrassen. Det finns tydligen en större terrass också.


Roliga menyer.


Drack ett glas Côte du Rhône Santa Duc, det billigaste vinet på glas, men det är ett säkert kort. 75% grenache och 14,5% alkohol men alkoholen kändes inte tillsammans med maten.


Åt ostkorv med syrad kål. God höstmat.


Blåbär, maränger och glass till dessert. Krassen smakade anis men minns inte vad den hette.

lördag 5 oktober 2024

Lao Wai på Luntmakargatan

God och nyttig middag ikväll på lilla Lao Wai på Luntmakargatan, som verkligen allt mer blir centrum för Stockholms China Town. Lao Wai serverar kinesiska vegetariska rätter inspirerade av de Sichuanesiska och Taiwanesiska köken. De flesta av rätterna var ganska kryddstarka.


Enkel inredning och klassiska rislampor i taket.


Alger och tofu till förrätt. Jag drack grönt jasmine te från Kina. Vin och öl fanns också. De vita vinerna var blommiga och aromatiska, en pinot gris, en riesling och en gruner veltliner. Eventuellt kan rieslingvinet haft lite sötma för att möta hettan i maten. 


Rätterna kom in efterhand och man delar på alla rätter, man tar av huvudrätterna till sin egen risskål och äter. Det här var en mild rätt av tofu och koriander. God.


Glass till dessert. En kula syrlig sorbet av litchi och en kula krämig pandan. Båda var supergoda.

måndag 30 september 2024

Lirac och södra Rhône


I förra veckan på vinprovningen drack vi vin från Rhône, dels ett från södra Rhône och appellationen Lirac, dels ett från appellationen Côtes-du-Rhône, som kan användas i hela regionen Rhône (dvs både norra och södra Rhône). 95 byar södra Rhône har rätt att använda sig av AOC Côtes-du-Rhône Village. 

A. Montelimar
B. Avignon
1. Coteaux du Tricastin
2. Châteauneuf-du-Pape
3. Lirac
4. Tavel
5. Gigondas
6. Vacqueyras
7. Beaumes-de Venise
8. Côtes du Ventoux
9. Coteaux du Pierrevert
10. Côtes du Lubéron

Södra Rhône sträcker sig mellan städerna, Montelimar i norr och Avignon i söder och södra Rhönes mest kända appellationer ligger längs med floden Rhône, Châteauneuf-du-Pape, Lirac och Tavel (endast rosé).

Lirac gör främst röda viner på en blandning av druvorna grenache, syrah, mourvèdre, cinsault och carignan, men också vita viner, gjorda av druvorna clairette, bourboulenc och grenache blanc. De vita vinerna är ofta torra och friska med inslag av citrusfrukt och mineral.

lördag 28 september 2024

Middag i Gyllene salen


Igår kväll hade Stockholms universitet sin Installation- och promotionshögtid med middag i Gyllene salen. Alltid lika kul att få klä upp sig i långklänning och gå på fin middag. Det var otroligt god mat, goda viner, trevliga samtal och fina tal. Maten var över förväntan, förrätten och desserten var så vackra och goda. Till varmrätt åt vi renkalvinnanlår och drack till Vigneti Repetto. Förrätten var varmrökt regnbågsfilé och drack till en mycket god pinot gris från Tyskland, Gysler Feldstärke. Som dessertvin drack vi Nederburg



Efter middagen var det kaffe och dans i Blå hallen. Kul kväll!